Συλλήψεις για τους δράστες του ισλαμιστικού χτυπήματος στη Βιέννη-Τριήμερο εθνικό πένθος

Δύο άτομα συνελήφθησαν στην πόλη Ζανκτ Πέλτεν στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις της Βιέννης, μετέδωσε το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.

Στην αυστριακή πρωτεύουσα, σημειώθηκε πανικός, όταν χθες στις οκτώ το βράδυ τοπική ώρα, και ενώ πλήθος κόσμου είχε βγει έξω για να απολαύσει την τελευταία βραδιά πριν το σημερινό λοκνταουν, τουλάχιστον ένας ένοπλος άνοιξε πυρ κοντά σε συναγωγή και σε συνολικά έξι τοποθεσίες στο κέντρο της πόλης. Σκοτώθηκαν τέσσερις πολίτες και τραυματίστηκαν δεκαπέντε πριν πέσει και ο ίδιος νεκρός από τα αστυνομικά πυρά. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τυχόν άλλων δραστών.

Ο δράστης της επίθεσης στη Βιέννη, συμφωνα με την εφημερίδα BILD είχε προαναγγείλει την επίθεση και ήταν ένας 20χρονος άνδρας που είχε καταδικασθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, ενώ η αυστριακή κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος. Το εθνικό πένθος θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, αποφάσισε η κυβέρνηση.

Ο άνδρας ήταν πολίτης της Αυστρίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Η αυστριακή αστυνομία έχει πραγματοποιήσει επιδρομές σε 15 κατοικίες και έχει θέσει υπό κράτηση άτομα που συνδέονται με τον ύποπτο, σύμφωνα με τον υπουργό Νέχαμερ.

«Οι σκέψεις μας και η συμπόνια μας είναι με τα θύματα, τους τραυματίες και τις οικογένειές τους σ’ αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες για τη δημοκρατία της Αυστρίας», δήλωσε ο Κουρτς πριν από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Θα υπερασπισθούμε την δημοκρατία μας, θα κυνηγήσουμε τους δράστες και όσους βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις, δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, κάνοντας λόγο για μία σαφώς «ισλαμιστική επίθεση».

Σχετική Είδηση: Συναγερμός στην Αυστρία μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βιέννη – «Ισλαμιστής τρομοκράτης» ο ένας από τους δράστες