Σύσκεψη στο ΥΠΕΝ για τα ετοιμόρροπα -Εκκίνηση κατεδαφίσεων από τη Σάμο

Από τον δρόμο όπου περνούν καθημερινά ως και 400 παιδιά και πέρασαν για τελευταία φορά την ημέρα του σεισμού τα δύο αδικοχαμένα, ξεκινάει ο αγώνας για τα χιλιάδες εγκαταλελειμένα ετοιμόρροπα κτίρια. «Πετάμε στην άκρη το οικονομικό, θέλουμε δεδικασμένο σε όλη την Ελλάδα», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Αλέξης Κομνηνός, ο πατέρας που θρηνεί τον χαμό του 17χρονου παιδιού του.

Οι γονείς και των δύο παιδιών κατέθεσαν τα σχετικά έγγραφα με την ελπίδα να μην υπάρξει νομικό κώλυμα και η αυτοψία ξεκίνησε με  πρωτοβουλία του Δήμου Ανατολικής Σάμου, για  κατεδαφίσεις στην περιοχή Γεφυράκι, από την ερχόμενη Τετάρτη, όπως αναμένεται.

Τα κίτρινα – ακατάλληλα σπίτια ξεπερνούν τα 1000 στο νησί ενώ οι άστεγοι είτε φιλοξενούνται σε συγγενείς είτε σε σκηνές σε τρεις υποδομές του νησιού.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος ολοκληρώθηκε σύσκεψη για όλα τα ετοιμόρροπα κτίρια στη χώρα, με τη συμμετοχή της υπουργού Πολιτισμού, της Ειδικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, καθώς και της Επιτροπής Αντισεισμικού Σχεδιασμού.

Τα περισσότερα κτίρια είναι καταγεγραμμένα, ωστόσο πρέπει να επιλεγούν οι εταιρείες για την κατεδάφιση σε κάθε Δήμο και γι αυτό συμμετέχει και η ΚΕΔΕ.

Ρεπορτάζ: Χάρης Ζαβουδάκης, Μαρίνα Δεμερτζιάν