Ο κ. Λευτέρης Νατσιούλας είναι ο τελευταίος των… σαγματοποιών και ζει στον Άζωρο της Ελασσόνας. Είναι από τους λίγους που έχουν απομείνει στη χώρα, υπηρετώντας με συνέπεια εδώ και 50 χρόνια, μία τέχνη που εξαφανίζεται σιγά σιγά. Ο ίδιος αποδεικνύει, ωστόσο, πως το επάγγελμά του, όταν το κάνει κανείς με αγάπη, μπορεί να αντέξει στον χρόνο.
  Ο ίδιος έμαθε την δύσκολη αυτή δουλειά από τον πατέρα του και τώρα μεταδίδει τις γνώσεις του στον γιο του, Στέφανο.

  Όπως εξηγεί η νεότερη γενιά στην κάμερα της ΕΡΤ3, το σαμάρι αποτελείται από τις παίδες (τα πλαϊνά), το πιστάρι το πίσω μέρος) και το μπροστάρι (το μπροστινό μέρος), μία μονοκόμματη πλάκα με 2 –3 εκατοστά φάρδος που φτιάχνεται από δέρμα τράγου ή μοσχαριού για να είναι πιο ανθεκτική.
 Το σαμάρι χρησίμευε ως κάθισμα του αναβάτη αλλά και για να στερεώσουν επάνω του διάφορα αντικείμενα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΗΤΡΟΥΣΙΑΣ