Νέα σκληρά μέτρα ανακοινώνει την Πέμπτη ο πρωθυπουργός – Αναπόφευκτο το γενικό lockdown

Η ξέφρενη πορεία του κορονοϊού παρά τους αυστηρούς περιορισμούς υποχρεώνει την κυβέρνηση, μετά από εισηγήσεις της επιτροπής των επιστημόνων, να πάρει και νέα σκληρά μέτρα.

Ο πρωθυπουργός έχοντας στα χέρια του την εισήγηση των ειδικών για επιβολή γενικευμένου lock down σε όλη τη χώρα και με δεδομένη την θέση του « ακούμε τους ειδικούς», όπως έπραξε σε ολόκληρη τη διάρκεια της πανδημίας, ανακοινώσει αύριο Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου τις αποφάσεις του, έχοντας στο πλευρό του τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα.

Το τριπλό αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα, διασωληνώσεις και θανάτους και η μεγάλη ανησυχία να προκληθεί «τσουνάμι μολύνσεων» που θα οδηγήσει στα όρια του το Εθνικό σύστημα υγείας ωθούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη όπως και τον περασμένο Μάρτιο να δράσει προληπτικά με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και την ενίσχυση των αντοχών των νοσοκομείων, των γιατρών και των νοσηλευτών.

Κυβερνητικά στελέχη υπογράμμιζαν ότι τις τελευταίες μέρες παρά τα μέτρα παρατηρείται εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα και αυτό είναι σήμα συναγερμού. Γι αυτό, όπως και στην προηγούμενη φάση, πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία.

Τα υπάρχοντα αυτή την ώρα σενάρια σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών περιλαμβάνουν:

• Lock down 30 ημερών σε όλη τη χώρα

• Απαγόρευση μετακινήσεων από και προς τους κόκκινους νομούς

• Κλείσιμο Γυμνασίων και Λυκείων

Το σχέδιο ανάσχεσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας θα τεθεί σε εφαρμογή άμεσα.

Η μεγάλη αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών οδηγεί πάντως τις εξελίξεις και αποτελεί το γνώμονα για πιο γρήγορες αποφάσεις. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας, σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.013 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 348. Διακόσιες είκοσι είναι κατειλημμένες και 128 κενές (ποσοστό 37%).

Οι ΜΕΘ-COVID στη Θεσσαλονίκη είναι σήμερα 102. Από αυτές, 71 είναι κατειλημμένες και 31 κενές (ποσοστό 30%).

Στα Νοσοκομεία της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 144. Από αυτές, 104 είναι κατειλημμένες και 40 κενές (ποσοστό 28%).

Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 1.503 και οι συνολικές κλίνες είναι 3972.

Πηγή: ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Σμαράγδα Αγορογιάννη