Το ψηφιακό μουσείο του 1821 στην Καλαμάτα

Ένα σημαντικό όσο και διαφορετικό μουσείο είναι πλέον γεγονός στην Καλαμάτα,  με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και στο πλαίσιο των δράσεων «Καλαμάτα 1821».  

Πρόκειται για το Ψηφιακό Μουσείο «Καλαμάτα 1821» που στεγάζεται στο ισόγειο του ιστορικού Δημαρχείου και το οποίο συμβάλλει σημαντικά στα πολιτιστικά πράγματα όχι μόνο της Μεσσηνίας, αλλά και της χώρας. Είναι το πρώτο του είδους του αποκλειστικά για το 1821 που ολοκληρώθηκε εν μέσω πανδημίας, έχοντας ως στόχο -μεταξύ άλλων- να προσφέρει σε ντόπιους και επισκέπτες τη δυνατότητα επανασύνδεσης με τα ιστορικά γεγονότα της εποχής.

Το μουσείο έχει ψηφιακό, επετειακό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ώστε να ενθαρρύνει την εμπέδωση της ιστορικής μνήμης, μέσω της δημιουργικής διάδρασης. Στην αίθουσα υπάρχουν οθόνες προβολής οπτικοακουστικού υλικού σχετικά με το 1821, ενώ παράλληλα εκτίθενται αυθεντικά κειμήλια από την εποχή της επανάστασης. Τέλος, στον χώρο δεσπόζει μία διαδραστική τράπεζα, μέσω της οποίας, οι επισκέπτες θα διευρύνουν τους ορίζοντές τους, αναφορικά με τον ρόλο της πόλης μας στα χρόνια της εθνικής παλιγγενεσίας, με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό.

Το Πρόγραμμα «ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821 Δρόμοι Ελευθερίας«, αποτελεί έργο που υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και ενταγμένο στην Δράση «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ:ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΑΒΑΣ