Η Ευρώπη σε καραντίνα – Διαδοχικά lockdown μετά την «έκρηξη» κρουσμάτων

Νέα καθημερινότητα για την Ευρώπη, αφού όλο και περισσότερα κράτη έχουν προχωρήσει σε lockdown με στόχο την αναχαίτιση του δεύτερου και σφοδρότερου κύματος της πανδημίας.

Η Γαλλία μπήκε σε εθνικό lockdown από τις 30 Οκτωβρίου για ένα μήνα – Με κλειστά τα πάντα εκτός από τα καταστήματα που πωλούν είδη πρώτης ανάγκης. Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία χωρίς άδεια. Ανοικτά μένουν τα σχολεία.

Ανάλογο το lockdown και στη Βρετανία για ένα μήνα με τα σχολεία όμως και εκεί να παραμένουν ανοικτά.

Η Ιρλανδία μπήκε σε καραντίνα από τις 22 Οκτωβρίου – με τα σχολεία ανοικτά αλλά τα πάντα κλειστά – επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για πέντε χιλιόμετρα.

Σε καραντίνα από το Σάββατο μπαίνει η Λιθουανία – Μέση και Ανώτατη Εκπαίδευση κλειστές όπως και τα καταστήματα εστίασης. Τα υπόλοιπα με ελάχιστη πελατεία.

Η Γερμανία έχει μπει σε lockdown από τη Δευτέρα – Όλα είναι κλειστά – Δεν υπάρχει περιορισμός στις μετακινήσεις. Καλούνται όμως οι πολίτες να αυτοπεριοριστούν.

Ανάλογη είναι και η οδηγία στο Βέλγιο που μπήκε σε καραντίνα από τις 2 Νοεμβρίου. Κλειστά όλα τα καταστήματα και τηλε-εργασία.

Νοσοκομεία ασφυκτιούν, εντατικές γεμίζουν, και γιατροί στα όρια τους είναι η συνολική εικόνα της Ευρώπης. Στη Δανία, λόγω του φόβου ότι η μετάλλαξη στελέχους του κορονοϊού που μεταδίδεται από ζώο σε άνθρωπο, προχώρησαν σε μαζική θανάτωση εκατομμυρίων μινκ, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο, μελλοντικά εμβόλια.

Γάλλοι ασθενείς με covid-19 μεταφέρονται για νοσηλεία από τη μία πόλη στην άλλη καθώς τα νοσοκομεία αγωνίζονται ν’ αντεπεξέλθουν στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Κρίσιμη η κατάσταση και στην Ισπανία καθώς οι μονάδες εντατικής θεραπείας γεμίζουν και υπάρχει έντονη ανησυχία για τις αντοχές του συστήματος υγείας.

«Είμαστε κουρασμένοι, το προσωπικό του νοσοκομείου μερικές φορές δεν αρκεί και εάν ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίσει να αυξάνεται, θα βρεθούμε σε μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο Δρ. Ρομπέρτο Γκουέρι.

Για επικίνδυνη έκρηξη των κρουσμάτων στην Ευρώπη κάνει λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοινώνοντας η ήπειρος ξεπερνά πλέον τα 12 εκατομμύρια κρούσματα και απευθύνοντας έκκληση για τήρηση των βασικών μέτρων.

«Με τη γενικευμένη χρήση μάσκας και τον αυστηρό έλεγχο των κοινωνικών συναθροίσεων μπορούμε να σώσουμε μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου πάνω από 261.000 ζωές σε ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε ο Χανς Κλούγκε διευθυντής του ΠΟΥ στην Ευρώπη.

Θλιβερό ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων καταγράφουν για άλλη μία φορά η Γερμανία με 19.990 και η Ιταλία με 34.505. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Κόντε ανακοίνωσε νέα αυστηρότερα μέτρα σε 4 περιοχές της χώρας και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

«Νέο στέλεχος του ιού στα μινκ»

Συναγερμός έχει σημάνει στη Δανία όπου θα θανατωθούν 17 εκατομμύρια μινκ καθώς ανακαλύφθηκε ότι είναι φορείς ενός μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού που μπορεί να μεταδοθεί από τα ζώα στον άνθρωπο.

Ο Δανός πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν αναφέρει ότι: «Ο μεταλλαγμένος ιός μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου».

Χιλιάδες κάτοικοι του Λονδίνου κατέκλυσαν μπαρ και εστιατόρια για μια τελευταία νυχτερινή έξοδο πριν από το νέο εθνικό λοκντάουν, με την αστυνομία να επεμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις για να διαλύσει το πλήθος.

Το επόμενο πρωί η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Το Λονδίνο μετατρέπεται και πάλι σε μια έρημη πόλη. Άδειοι δρόμοι, κλειστά καταστήματα και μια ζωή σε αναμονή.

Επιμέλεια Ζέτα Κονταξή, Λήδα Παπαδοπούλου

Πηγή: ΕΡΤ