Με κομμένη την ανάσα εξακολουθούν τα επιτελεία αλλά και οι πολίτες να μετράνε τις ψήφους μια μια. Συνεχίζεται η αγωνία και στα δυο στρατόπεδα καθώς τα πάντα κρίνονται σε μερικές χιλιάδες ψήφους σε ελάχιστες πια πολιτείες.

Κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος χάνει έδαφος στην Πενσιλβάνια, πολιτεία με μεγάλο πληθυσμό και έπαθλο 20 εκλέκτορες. Ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται με λιγότερες από 50.000 ψήφους και κάθε νέα ψήφος που προστίθεται μοιάζει να μειώνει κι άλλο τη διαφορά.

Στην Αριζόνα αντίθετα είναι ο Δημοκρατικός υποψήφιος αυτός που βλέπει το προβάδισμα του να συρρικνώνεται, αν και όχι τόσο δραστικά. Στην πολιτεία αυτή (11 εκλέκτορες), ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με περίπου 46.000 ψήφους.

Στην Τζόρτζια, το αποτέλεσμα μοιάζει περισσότερο με «στρίψιμο νομίσματος»: τους δύο αντιπάλους χωρίζουν 2.500 ψήφοι.

Στη Νεβάδα, όπου τα δεδομένα δεν ανανεώνονται συνεχώς, ο Μπάιντεν προηγείται με 11.400 ψήφους. Στην πολιτεία αυτή διακυβεύονται 6 εκλέκτορες, που ενδέχεται να ανοίξουν στον Δημοκρατικό υποψήφιο την πόρτα του Λευκού Οίκου.

Προς το παρόν ο Δημοκρατικός υποψήφιος κερδίζει 253 εκλέκτορες, την ώρα που ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει 213.

Ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε εμφατικά να σταματήσει η καταμέτρηση.

«Θα έχουμε πολλές δίκες», προειδοποίησε, θα ακολουθηθεί ο δρόμος «των νομικών διαδικασιών (…). Σε τελευταία ανάλυση, έχω την αίσθηση πως θα αποφασίσουν οι δικαστές» για το ποιος είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών, είπε.

Όμως αυτή η ανάρτηση προκάλεσε μεγαλύτερη σύγχυση για την στρατηγική της εκστρατείας διότι αν σταματήσει τώρα η καταμέτρηση, νικητής θα είναι ο Τζο Μπαιντεν.