Ρωσία: Ο Ναβάλνι δεν δηλητηριάστηκε, πάσχει από παγκρεατίτιδα

Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών απορρίπτει την εκδοχή δηλητηρίασης του Αλεξέι Ναβάλνι για τον οποίο υποστηρίζει ότι πάσχει από «παγκρεατίτιδα». Ο επικριτής του Κρεμλίνου διακομίσθηκε στη Γερμανία αφού έπεσε σε κώμα στη Σιβηρία στις 20 Αυγούστου.

«Η τελική διάγνωση των γιατρών έγινε με βάση τις βιοχημικές και τοξικολογικές αναλύσεις που έγιναν επανειλημμένα και οι οποίες έδειξαν, διαταραχή μεταβολισμού (κύρια αιτία), χρόνια παγκρεατίτιδα με διαταραχή της εξωκρινούς και ενδοκρινούς λειτουργίας, έξαρση (συνακόλουθη)» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών. Υπογραμμίζει ότι η διάγνωση «δηλητηρίαση» δεν επιβεβαιώνεται.

Στη σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο επικαλείται τη σύζυγο του Ναβάλνι, η οποία είχε αναφέρει τότε ότι «αιτίες της αδιαθεσίας του (Ναβάλνι) μπορεί να είναι η δίαιτα που έκανε για να χάσει βάρος».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, ο Αλεξέι Ναβάλνι τονίζει ότι είναι κατασκευασμένα τα όσα επικαλείται το υπουργείο πως δήλωσε η σύζυγός του και ότι ποτέ δεν έπασχε από παγκρεατίτιδα.

Σε συνέντευξη του στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, ο επικεφαλής της SVR (Υπηρεσία Εξωτερικής Κατασκοπείας) Σεργκέι Ναρίσκιν, αναφερόμενος στην υπόθεση δηλητηρίασης του Ναβάλνι δεν κάνει λόγο για «παγκρεατίτιδα», ούτε για δηλητηρίαση.

Ωστόσο, ισχυρίζεται ότι για τις μυστικές υπηρεσίες των δυτικών χωρών ο θάνατος του Ναβάλνι θα τον μετέτρεπε σε ένα «θύμα ανθρωποθυσίας» που θα το χρησιμοποιούσαν «για την αναζωογόνηση του κινήματος διαμαρτυρίας στην Ρωσία».

«Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις τι έχει γίνει η ρωσική νοημοσύνη», έγραψε ο Αλεξέι Ναβάλνι στο Facebook, αποκαλώντας τον Σεργκέι Ναρίσκιν «ανόητο».

Πηγές: ΤASS, Γαλλικό Πρακτορείο