Σαρώνει και «αναστατώνει» την Ευρώπη ο κορονοϊός καταρρίπτοντας τα ρεκόρ

Το ένα μετά το άλλο καταρρίπτει τα ρεκόρ στην Ευρώπη ο κορονοϊός που εκτός από δέος προκαλεί και επεισοδιακές αντιδράσεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων που παίρνουν αναγκαστικά οι κυβερνήσεις για να βάλουν φρένο στην εξάπλωση του.

Γερμανία, Τσεχία, Ουκρανία οδεύουν με ταχείς ρυθμούς προς νέες επιδόσεις  ακολουθώντας  άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στις αντιδράσεις για τα περιοριστικά μέτρα προστέθηκαν τα βίαια επεισόδια με την αστυνομία σε διαδήλωση στην Σλοβενία.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 21.506 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 619.089 ως εδώ. Το ίδιο διάστημα, άλλοι 166 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα να ξεπερνά πλέον τους 11.000  θανάτους και να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 11.096. να σημειωθεί πως είναι η δεύτερη ημέρα που καταγράφεται ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορονοϊού.

Το ουκρανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 201 ασθενείς — πρόκειται για ρεκόρ — ενώ το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκαν 9.721 κρούσματα. Ο  απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στην Ουκρανία ως αυτό το στάδιο ανέρχεται σε 8.125 νεκρούς επί συνόλου 440.188 μολύνσεων.

Τα βίαια επεισόδια στη Σλοβενία 

Διαδήλωση εναντίον των περιοριστικών μέτρων με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού στη Σλοβενία εκτραχύνθηκε χθες Πέμπτη το βράδυ με βίαια επεισόδια να ξεσπούν και την αστυνομία να επεμβαίνει για να διαλύσει το πλήθος κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και άλλων κατασταλτικών μέσων.

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά το κτίριο του κοινοβουλίου και κάποιοι επιτέθηκαν σε αστυνομικούς που τους προειδοποιούσαν ότι παραβίαζαν τα μέτρα εναντίον της πανδημίας.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια, πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, που έκαναν χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση.

Στα επεισόδια, που διήρκεσαν πάνω από δύο ώρες σε μέρος του κέντρου της πόλης, τραυματίστηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, σύμφωνα με ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Περίπου δέκα αστυνομικοί» τραυματίστηκαν ελαφρά, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας οι περισσότεροι από πέτρες που πέταξαν διαδηλωτές. Δέκα διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Μπροστά στην πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού (συνολικά 41.000 επί συνολικού πληθυσμού δύο εκατομμυρίων) η κυβέρνηση επέβαλε τον περασμένο μήνα ξανά περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων της απαγόρευσης της κυκλοφορίας πλην περιπτώσεων που είναι απολύτως αναγκαίο, του κλεισίματος των σχολείων και των εμπορικών καταστημάτων που δεν χαρακτηρίζονται απαραίτητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP