Το Facebook «ξήλωσε» δικτύων ψεύτικων λογαριασμών σε οκτώ χώρες

Το Facebook ανακοίνωσε σήμερα ότι «ξήλωσε» επτά δίκτυα ψεύτικων λογαριασμών και σελίδων στην πλατφόρμα του που ήταν ενεργά στο Ιράν, το Αφγανιστάν, την Αίγυπτο, την Τουρκία, το Μαρόκο, τη Μιανμάρ, τη Γεωργία και την Ουκρανία λόγω «συντονισμένης μη αυθεντικής συμπεριφοράς».

Η πλατφόρμα ανακοίνωσε ότι «κατέβασε» τα νέα δίκτυα στο πλαίσιο της μηνιαίας αναφοράς της για «συντονισμένη μη αυθεντική συμπεριφορά», σημειώνοντας επίσης ότι είχε αφαιρέσει σχεδόν 8.000 σελίδες που συμμετείχαν σε εκστρατείες παραπλάνησης σε όλο τον κόσμο, τον περασμένο Οκτώβριο.

Πολλά από τα δίκτυα αυτά συμμετείχαν σε εκστρατείες παραπλάνησης με πολιτικό χαρακτήρα, χρησιμοποιώντας ψεύτικους λογαριασμούς, στοχεύοντας χρήστες τόσο στο εσωτερικό των χωρών τους όσο και στο εξωτερικό.

Ένα από αυτά τα δίκτυα ελεγχόταν από την Αίγυπτο, την Τουρκία και το Μαρόκο από άτομα που συνδέονται με την Μουσουλμανική Αδελφότητα, ένα αιγυπτιακό ισλαμικό κίνημα που διαχειρίζεται δίκτυα ομάδων σε όλη τη Μέση Ανατολή. Οι σελίδες στόχευαν σε χώρες σε ολόκληρη την περιοχή και περιλάμβαναν περιεχόμενο που σχετιζόταν με την τρομοκρατία.

Το Facebook βρήκε επίσης δύο «μη αυθεντικά» δίκτυα στη Γεωργία με πολιτικό περιεχόμενο, ένα εκ των οποίων σχετιζόταν με άτομα που συνδέονταν με δύο πολιτικά κόμματα. Στην Ουκρανία και τη Μιανμάρ, το Facebook διαπίστωσε ότι οι εταιρείες δημοσίων σχέσεων διεξήγαγαν παρόμοιες εκστρατείες παραπλάνησης εκ μέρους πολιτικών κομμάτων.

ΠΗΓΗ: Reuters