Κορονοϊός: «Φοβάμαι μην αρρωστήσω» η ανησυχία που αναφέρουν οι σπουδαστές του ΚΠΕΠ

Ο φόβος της αρρώστιας από covid-19 είναι η συχνότερη ανησυχία που αναφέρουν οι σπουδαστές κάθε ηλικίας του Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών, ενός μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού φορέα που βρίσκεται στον όγδοο χρόνο λειτουργίας του, σε διάφορες πόλεις σε όλη τη χώρα, και, εκτός από την εκπαίδευση σε θέματα ψυχολογίας και μη, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στους συμμετέχοντες, σε όλη τη διάρκεια του έτους.

«Είναι ο φόβος της νόσου, ο φόβος μήπως νοσήσει κάποιος, μήπως πεθάνει, μήπως μείνει μόνος και απομονωμένος, ο φόβος να μην ξέρει τι να κάνει. Η πανδημία βέβαια είναι ένα γεγονός, όμως ο φόβος -στην ουσία- είναι μία αγχώδης διαταραχή που μπορεί να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της εμμονής», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή » Κάθε Μέρα Ελλάδα«, η επικεφαλής του ΚΠΕΠ, Δρ. Ψυχολογίας και διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, κ. Σοφία Χατζηνικολάου.

Σε μία προσπάθεια να αποσαφηνίσει τα όρια ανάμεσα στον φόβο και την πραγματικότητα, η κ. Χατζηνικολάου τόνισε: » Πραγματικός φόβος εκδηλώνεται, για παράδειγμα, όταν βρισκόμαστε στην κορυφή ενός βουνού με το αυτοκίνητο και τα φρένα του δεν λειτουργούν. Τότε πραγματικά έχουμε φόβο, γιατί ξέρουμε ότι κινδυνεύει η ζωή μας και το βλέπουμε, είναι ένα πραγματικό γεγονός. Ακολουθούν τα σωματικά συμπτώματα του άγχους: η εφίδρωση, η ταχυπαλμία, η διαστολή των οφθαλμών, ο κόμπος στο στομάχι. Όταν βρεθούμε πάλι στο στέρεο έδαφος, και ο λόγος του φόβου εκλείψει, τα συμπτώματα σταματούν να υπάρχουν. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούμε να διαχωρίσουμε μία πραγματική κατάσταση από τον φόβο, ο οποίος, ως μία αγχώδης διαταραχή που δεν έχει πραγματικό αίτιο, μπορεί να δημιουργήσει συμπτώματα που παραμένουν».

Στους τρόπους διαχείρισης της κατάστασης, οι οποίοι, είτε προτείνονται μέσω της συμβουλευτικής, είτε μαθαίνονται από την εκπαιδευτική διαδικασία, οι σπουδαστές ενθαρρύνονται να συνειδητοποιήσουν τα συμπτώματα που η ανησυχία και ο φόβος δημιουργούν στο σώμα τους. Παράλληλα, προτείνονται και εφαρμόζονται συγκεκριμένες τεχνικές, όπως η εκμάθηση αναπνοών, το θεατρικό παιχνίδι, η μουσικοθεραπεία και οι δραματοποιήσεις, προκειμένου οι άνθρωποι να καταφέρουν μέσα από έναν ρόλο, να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους  και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΑΠΕ-ΜΠΕ