Αναστολή στη Βραζιλία της τρίτης φάσης του κινεζικού εμβολίου CoronaVac

Για «σοβαρό συμβάν» και «δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία εθελοντή έκανε λόγο η ανακοίνωση αναστολής της τρίτης φάσης της κλινικής δοκιμής κινεζικού υποψηφίου εμβολίου εναντίον του κορονοϊού, του CoronaVac του κινεζικού εργαστηρίου Sinovac Biotech. Οι δοκιμές βρίσκονταν σε εξέλιξη στη Βραζιλία και σταμάτησαν τη Δευτέρα. Στην ανακοίνωση προέβη ο αρμόδιος εποπτικός φορέας, η Υπηρεσία Υγειονομικής Επαγρύπνησης (ANVISA).

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για την περίπτωση του εθελοντή ή της εθελόντριας. Περιορίστηκε να αναφέρει πως τα «συμβάντα» για τα οποία έκανε λόγο μπορεί να είναι μοιραία, καθώς οποιοδήποτε εμβόλιο δυνητικά μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες. Διευκρίνισε πως το «σοβαρό συμβάν» σημειώθηκε την 29η Οκτωβρίου.

Στην πολιτεία Σαν Πάουλου, το ινστιτούτο ιατρικής έρευνας Butantan, που συντονίζει την κλινική μελέτη στη Βραζιλία, εξέφρασε «κατάπληξη» για την απόφαση της ANVISA και πρόσθεσε ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 11:00 (τοπική ώρα· 16:00 ώρα Ελλάδας).

Ο επικεφαλής του Butantan, ο Ντίμας Κόβας, μιλώντας σε βραζιλιάνικο τηλεοπτικό δίκτυο, ξεκαθάρισε ότι η αναστολή της δοκιμής του εμβολίου συνδέεται με «θάνατο» εθελοντή, προσθέτοντας όμως ότι βρίσκει «παράξενη» την απόφαση του εποπτικού φορέα, διότι «επρόκειτο για θάνατο που δεν σχετιζόταν με το εμβόλιο».

«Υπάρχουν πάνω από 10.000 εθελοντές αυτή τη στιγμή, θάνατοι μπορεί να συμβούν. Πρόκειται για θάνατο που δεν έχει καμία σχέση με το εμβόλιο και ως εκ τούτου δεν είναι η στιγμή να διακόψουμε την κλινική δοκιμή», επέμεινε ο Κόβας.

Καμία άλλη χώρα δεν έχει αναστείλει τις δοκιμές του CoronaVac. Δοκιμές τρίτης φάσης βρίσκονται ταυτόχρονα σε εξέλιξη στην Ινδονησία και στην Τουρκία.

Το εμβόλιο της Sinovac είναι ένα από τα τρία πειραματικά σκευάσματα που χρησιμοποιεί η Κίνα για την ανοσοποίηση χιλιάδων πολιτών της, στο πλαίσιο προγράμματος που επιτρέπει τη χρήση του εκτάκτως, παρότι δεν έχει ακόμη πιστοποιηθεί. Κινέζος αξιωματούχος διαβεβαίωνε την 20ή Οκτωβρίου πως δεν έχει διαπιστωθεί να έχει παρενέργειες.

Η διακοπή της δοκιμής του CoronaVac καταγράφηκε την ίδια ημέρα που η γιγαντιαία αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε ότι το δικό της εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 90%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP,Reuters