Αχ.Γραβάνης – Καθ. Φαρμακολογίας: Ασφαλείς θα νιώσουμε σε ένα με ενάμισι χρόνο από σήμερα

Αισιοδοξία προκάλεσαν τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης έκθεσης της εταιρείας Pfizer για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, που αναπτύσσει σε συνεργασία με την γερμανική BioNTech. Το εμβόλιο θα φτάσει και στην Ελλάδα στις αρχές του νέου έτους.  Οι Έλληνες επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι διαδικασίες για την χορήγηση του εμβολίου, στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας, είναι χρονοβόρες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Φαρμακολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης  έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική εξέλιξη από το μέτωπο της πανδημίας.

Όπως εκτίμησε οι εμβολιασμοί των πρώτων ομάδων θα γίνει Μάρτιο με Απρίλιο: «Πρώτα θα εμβολιαστεί το υγειονομικό προσωπικό, μετά τα σώματα ασφαλείας, ευπαθείς ομάδες, όπως τους ανοσοκατεσταλμένους. Το πρώτο κύμα εμβολιασμού θα είναι σίγουρα μέχρι το φθινόπωρο της επόμενης χρονιάς και κατόπιν θα ενταχθούν και άλλες πληθυσμιακές ομάδες» είπε.

Ασφαλείς όμως δεν μπορούμε να νιώσουμε νωρίτερα από ένα με ενάμισι χρόνο από σήμερα, τόνισε.

Όπως είπε ο στόχος είναι να έχουμε παγκοσμίως εμβολιασμό 3,5 με 4 δις. ανθρώπων έως το καλοκαίρι του 2022. Τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μια πολύ σημαντική αντιμετώπιση της πανδημίας στο επίπεδο της κοινότητας.

Σε σχέση με τυχόν μεταλλάξεις του ιού είπε πως δεν προκαλούν ανησυχία διότι τα εμβόλια που γίνονται με την τεχνολογία της γενετικής μηχανικής μπορούν να τις αντιμετωπίσουν με την αλλαγή της σύστασης του αντιγόνου.