Δεν υπάρχει «κόφτης» στα sms αλλά η κατάχρηση βλάπτει σοβαρά τη δημόσια υγεία

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης επισημαίνει την προσοχή με την οποία πρέπει να κάνουμε χρήση των SMS μηνυμάτων αποφεύγοντας τις όποιες περιττές μετακινήσεις και δεν πρέπει να κάνουμε κατάχρηση αυτής της διαδικασίας.
Ο κ Σταμπουλίδης σημείωσε ότι είναι θεμιτό να υπάρχουν δεκάδες ερωτήματα που αφορούν την καθημερινότητα μας και την κοινωνική μας ζωή αλλά αυτά για τις επόμενες 20 ημέρες θα πρέπει να τυποποιηθούν στα συγκεκριμένα 6 που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των μηνυμάτων του 13033.

Σχολιάζοντας τον αριθμό του ενός εκατομμύριου μηνυμάτων για «άθληση» το βράδυ της Κυριακής, ο κ Σταμπουλίδης υπογράμμισε ότι πρέπει να καταλάβουμε πιο είναι το ζητούμενο του περιορισμού και τι ακριβώς προκαλούμε αν δεν διακόψουμε την κινητικότητα μας.

Ο κ.Σταμπουλίδης έδωσε απαντήσεις σε ερωτήματα τηλεθεατών της ΕΡΤ όπως οι επιλογές συνάντησης ζευγαριού που διαμένει σε διαφορετικές περιοχές. Ενώ ρωτήθηκε επίσης για μετακινήσεις που αφορούν ιατρικούς σκοπούς  και που μπορούν να γίνουν με βεβαίωση που θα στείλει στον μετακινούμενο ο γιατρός. Υπενθύμισε ότι υπάρχει ένα πλέγμα από πληροφοριακό υλικό στο οποίο μπορούν να ανατρέξουν οι ενδιαφερόμενοι αλλά και μέσω της τηλεφωνικής γραμμής του 1520.

Υπογράμμισε επίσης ότι οι λόγοι που μετακινούμαστε από περιφέρεια σε περιφέρεια είναι συγκεκριμένοι και αυτοί δεν είναι άλλοι από εργασία, συμμετοχή σε τελετή κηδείας, ιδίως αν πρόκειται για οικείο πρόσωπο, η δυνατότητα επαφής των διαζευγμένων γονέων να έρθουν σε επαφή με τα παιδιά τους και η άπαξ μετακίνηση προ τη μόνιμη κατοικία.

Διευκρίνισε επίσης ότι σε περίπτωση που η χρήση μηνύματος εξόδου διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα καλό θα ήταν οι επιστρέφοντες να ανανεώσουν το sms τους ώστε σε περίπτωση ελέγχου να μην δημιουργηθεί παρερμηνεία και από τα όργανα ελέγχου. Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν ισχύει η απαγόρευση εξόδου 21:00 με 05:00 από την στιγμή που ισχύει lockdown.

Ο κ. Σταμπουλίδης έκανε σαφές πως «δεν υπάρχει κόφτης στο σύστημα» σχετικά με τον αριθμό μηνυμάτων που μπορούμε να στείλουμε συνέστησε ωστόσο, για εύλογους λόγους, την λελογισμένη χρήση. Διαφορετικά, τόνισε, θα αποτύχει παταγωδώς η λογική του περιορισμού.

Ο γενικός γραμματέας απάντησε σε σωρεία ερωτημάτων των τηλεθεατών της ΕΡΤ. Ακόμη και για τους έλατοπαραγωγούς απάντησε ο κ.Σταμπουλίδης λέγοντας ότι ανήκουν στον πρωτογενή παραγωγικό τομέα, συνεπώς μπορούν να προσέλθουν στην εργασία τους με δήλωση αυτοαπασχολούμενου από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ .