Δυο Έλληνες ξενοδόχοι σε κύκλωμα διακίνησης προσφύγων στην Κω

Κύκλωμα, που εμπλέκεται στην παράνομη διακίνηση προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα, στη διαμονή τους στην Κω και στη διευκόλυνση προώθησής τους στην ηπειρωτική Ελλάδα, εξάρθρωσαν τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Κω, με τη συνδρομή στελεχών του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών Λιμεναρχείου Κω (ΚΕΑ), στελεχών της τοπικής Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. (Ο.Π.Κ.Ε) και της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Λιμενικού, έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών που συλλέγονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο νησί.

Συγκεκριμένα συνελήφθησαν πέντε άτομα τέσσερις Έλληνες, ηλικίας 35, 39, 29 και 48 ετών, κι ένας 25χρονος αλλοδαπός, στο κεντρικό λιμάνι της Κω.

Ο 39χρονος Έλληνας, φέρεται ως ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, συντόνιζε όλες τις ενέργειες των μελών του κυκλώματος, ενώ μαζί με τον 25χρονο αλλοδαπό φρόντιζαν για την παράνομη μεταφορά των προσφύγων από την Τουρκία στην Κω και στη συνεχεία τη διευκόλυνση της μετακίνησής τους στο νησί.

Ο 29χρονος και η 48χρονη Έλληνες, τους εξασφάλιζαν κατάλυμα εντός των ξενοδοχειακών τους μονάδων.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια έρευνας σε κατοικία της 48χρονης, εντοπίστηκαν άλλοι τρεις ανήλικοι αλλοδαποί, οι οποίοι στερούνταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της οργάνωσης στη Κω και σε άλλα σημεία, όπως επίσης και την πιθανή συνεργασία τους με άλλα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

Ρεπορτάζ: Π. Βερβέρογλου