«Δεν θα μετατοπίσουμε τη φυσιογνωμία του εμπορίου από το λιανεμπόριο στα σούπερ μάρκετ».

«Τη στιγμή που δεν έχουμε σε λειτουργία την ελεύθερη αγορά δεχτήκαμε πιέσεις από τον εμπορικό κόσμο να ισορροπήσουμε κάπως την κατάσταση ως συμπαράσταση στους επιχειρηματίες που για δεύτερη φορά κλείνουν τις επιχειρήσεις τους.»

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης μιλώντας, στο Πρώτο Πρόγραμμα αναφέρθηκε στην κυβερνητική απόφαση να θέσει περιορισμούς στην πώληση ειδών που διατίθενται στο λιανεμπόριο και παράλληλα στα σούπερ μάρκετ που δεν έκλεισαν καθόλου.

Ο.Σταμπουλίδης ανέφερε ότι μελετώνται αποφάσεις όπως να μείνουν ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία. Τόνισε ωστόσο ότι όλα θα εξαρτηθούν από την κίνηση αυτών των ημερών, καθώς λειτουργούν υπηρεσίες, εργαζόμενοι, τα σχολεία.

Επισήμανε επίσης πως ό,τι βρίσκει κανείς με φυσική παρουσία, βρίσκει και από το ηλεκτρονικό κατάστημα καθώς όλοι οι επιχειρηματίες λειτουργούν και ηλεκτρονικά.

Ξεκαθάρισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν είναι σκοπός της κυβέρνησης να μετατοπιστεί η φυσιογνωμία του εμπορίου από το λιανεμπόριο στα σούπερ μάρκετ. « Ήταν ένα μέτρο κοινωνικής ανταπόκρισης στον εμπορικό κόσμο που δεν δραστηριοποιείται» τόνισε και πρόσθεσε πως «αν δεν λειτουργήσει όλη η αγορά, στο τέλος δεν θα λειτουργήσουν ούτε τα σούπερ μάρκετ».

Αναφερόμενος στο Lockdown, συνέστησε υπομονή για 20 μέρες και εξέφρασε την ευχή να βγούμε ασφαλείς. Είπε ότι παρατηρείται προσαρμοστικότητα των πολιτών, στα μέτρα και επισήμανε πως τώρα είναι πιο δυνατή η ανάγκη για αυτοπεριορισμό γιατί υπάρχει διασπορά.

Στόχος μας είναι και πρέπει να πετύχουμε την ανάσχεση και υπενθύμισε ότι ο κίνδυνος είναι για όλους μας , ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αν χρειαστεί νέων παρεμβάσεων ξανά από κοινού.

Προφανώς υπάρχουν και άλλα πιο αυστηρά σχέδια εάν χρειαστεί υπογράμμισε ο κ.Σταμπουλίδης . Αλλά πρόταξε πως αν δεν πείσουμε με την κοινή λογική, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να πετύχουμε.