Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας για την επίβλεψη της εκεχειρίας ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Συμφωνία για τη δημιουργία ενός κοινού κέντρου που θα παρακολουθεί την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ υπέγραψαν σήμερα το πρωί η Τουρκία και η Ρωσία και οι δύο χώρες θα εργαστούν από κοινού εκεί, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

@Turkish Presidency via AP, Pool

Ο Ερντογάν έκανε τις δηλώσεις αυτές μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του, του AK, στο Κοινοβούλιο, μετά την ανάπτυξη χθες, Τρίτη, ρωσικών ειρηνευτικών στρατευμάτων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ στη βάση μιας συμφωνίας με την οποία σταμάτησαν οι εχθροπραξίες των τελευταίων έξι εβδομάδων ανάμεσα σε αζερικές και αρμενικές δυνάμεις.

Διαδηλώσεις κατά της εκεχειρίας 

Χιλιάδες Αρμένιοι διαδηλωτές, φωνάζοντας «ο Νικολ είναι προδότης», ζητούν να παραιτηθεί ο Πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν λόγω της εκεχειρίας, που εξασφάλισε εδαφικές προόδους για το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά από έξι εβδομάδες μάχης.

@AP Photo/Dmitri Lovetsky

Η κατάπαυση του πυρός, που ανακοινώθηκε την Τρίτη, έθεσε τέλος τις χειρότερες μάχες στην περιοχή εδώ και δεκαετίες, και εορτάστηκε ως νίκη στο Αζερμπαϊτζάν. Ο Πασινιάν το χαρακτήρισε καταστροφή, αλλά είπε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να υπογράψει, για να αποτρέψει μια ήττα.

@AP Photo/Dmitri Lovetsky

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν τον στρατιωτικό νόμο που απαγορεύει τις διαδηλώσεις στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν στην πρωτεύουσα Ερεβάν, μια μέρα αφού διαδηλωτές εισέβαλαν και λεηλάτησαν κυβερνητικά κτίρια.

Οι διαδηλωτές, μερικοί φορώντας προστατευτικές μάσκες, συγκεντρώθηκαν παρά τη σύλληψη ενός εξέχοντος ηγέτη της αντιπολίτευσης και πολλών άλλων στο ξεκίνημα της διαδήλωσης, και αψηφώντας την πανδημία κορονοϊού που πλήττει σκληρά την Αρμενία.

@AP Photo/Dmitri Lovetsky

Η ειρηνευτική συμφωνία

Η κατάπαυση του πυρός σταμάτησε τη στρατιωτική δράση εντός και γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έναν θύλακα που αναγνωρίζεται διεθνώς ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά κατοικείται από εθνοτικούς Αρμένιους. Όπως προβλέπει η συμφωνία, ρωσική ειρηνευτική δύναμη 2.000 στρατιωτών αναπτύσσεται στην περιοχή, όπου θα παραμείνει για πέντε χρόνια.

@Russian Defense Ministry Press Service via AP

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι εθνοτικοί Αρμένιοι είχαν στρατιωτικό έλεγχο σε όλο το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και σημαντικές περιοχές του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν που το περιβάλλει. Τώρα έχουν χάσει μεγάλο μέρος του θύλακα καθώς και τη γύρω περιοχή.

@Tigran Mehrabyan, Armenian Prime Minister Press Service/PAN Photo via AP

Ο Πασινιάν ανέλαβε προσωπική ευθύνη για την αποτυχία, αλλά απέρριψε τις εκκλήσεις για παραίτηση.

Eίπε ότι ολοκλήρωσε την ειρηνευτική συμφωνία υπό πίεση από το στρατό του, καθώς ο ηγέτης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ θεωρούσε πως υπήρχε κίνδυνος το Αζερμπαϊτζάν να αναλάβει τον έλεγχο ολόκληρου του θύλακα, μετά από την πτώση της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης, της Shushi, γνωστή στους Αζέρους ως Σούσα.

Πώς βλέπουν τη συμφωνία οι Αζέροι

Αν και το Αζερμπαϊτζάν χαιρέτισε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ως νίκη, ορισμένοι Αζέροι είναι απογοητευμένοι που οι δυνάμεις της χώρας τους σταμάτησαν τις μάχες πριν ανακτήσουν τον έλεγχο ολόκληρου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

@AP Photo

Άλλοι Αζέροι είναι επιφυλακτικοί για την άφιξη των ειρηνευτικών δυνάμεων από τη Ρωσία, η οποία κυριαρχούσε στην περιοχή τη σοβιετική εποχή.

Πηγή: Reuters