Σίφνος: Το νησί με τους 76 πύργους που επικοινωνούν με…σήματα καπνού

Ένα ιδιαίτερο αξιοθέατο με ξεχωριστή ιστορία στη Σίφνο, είναι οι 76 αρχαίοι πύργοι που κάποτε επικοινωνούσαν με…καπνό! Παρατηρώντας τους, ειδικά από ψηλά, φαίνεται ότι όλοι είναι κυκλικοί, ενώ η διάμετρός τους εξωτερικά μπορεί να φτάνει ακόμη και τα 8 μέτρα. Εκτιμάται ότι χτίστηκαν ανάμεσα στον 6ο και 3ο αιώνα π.Χ και ότι κάποτε είχαν δύο ορόφους.

Η Σίφνος διαθέτει πλούσιο ορυκτό πλούτο, όπως χρυσό, μόλυβδο και άργυρο. Έτσι άρχισε η κατασκευή μεταλλείων. Ταυτόχρονα, λοιπόν, με τα μεταλλεία δημιουργήθηκε και ένα δίκτυο πύργων-φρυκτωριών κοντά σε αυτά. Σκοπός της κατασκευής τους ήταν η προστασία των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων αλλά και η επικοινωνία μεταξύ τους. Οι φρυκτωρίες μετέδιδαν τα προσυμφωνημένα μηνύματα με καπνό και για την ακρίβεια με καθρέπτες και  πυρσούς. Σταδιακά όλο το νησί γέμισε πύργους. Κάποιοι από αυτούς χρησιμοποιούνταν ακόμη και ως φυλάκια και οχυρά καταφύγια για τα γυναικόπαιδα και τους αγρότες, όταν αυτοί δέχονταν επιδρομές από πειρατές.

 Οι πύργοι που έχουν διατηρηθεί σε καλύτερη κατάσταση σήμερα είναι ο Άσπρος Πύργος κοντά στον Πλατύ Γιαλό, ο Μαύρος Πύργος στα Εξάμπελα και ο Πύργος της Καταβατής κοντά στο Βαθύ. Εντυπωσιακή είναι η αναβίωση του συστήματος επικοινωνίας των φρυκτωριών στη Σίφνο, η οποία ξεκίνησε το 2003.

Αν και σε δυσπρόσιτα σημεία οι περισσότεροι πύργοι, συγκεντρώνουν κάθε καλοκαίρι  πλήθος τουριστών που θέλουν να τους γνωρίσουν.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3