Η Apple παρουσίασε την Τρίτη μια σειρά νέων Mac που τροφοδοτούνται από επεξεργαστές που σχεδίασε η εταιρεία.

Η Apple είχε αναφερθεί για πρώτη φορά στα νέα τσιπ στο Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών τον Ιούνιο, όπου ο Διευθύνων Σύμβουλος Τιμ Κουκ είχε δηλώσει ότι η πλήρης μετάβαση των μοντέλων της στους νέους επεξεργαστές θα ολοκληρωθεί εντός δύο ετών.

Το νέο τσιπ της εταιρείας ονομάζεται M1 και βασίζεται στα τσιπ της σειράς Α που χρησιμοποιεί σε iPhone και iPad εδώ και χρόνια. Ο Κουκ το περιέγραψε ως «μακράν το πιο ισχυρό τσιπ που έχουμε δημιουργήσει ποτέ».

Αυτοί είναι οι τρεις νέοι υπολογιστές που τροφοδοτούνται από τα τσιπ M1.

MacBook air

Η Apple χρησιμοποίησε τα νέα τσιπ σε έναν από τους πιο δημοφιλείς φορητούς υπολογιστές της. Το νέο MacBook Air 13 ιντσών ήταν η πρώτη συσκευή που αποκάλυψε η Apple με το νέο τσιπ M1, το οποίο η εταιρεία ισχυρίζεται ότι θα το κάνει «έως και τρεισήμισι φορές ταχύτερο» από τα προηγούμενα μοντέλα – και έως και τρεις φορές ταχύτερο από ένα συγκρίσιμο φορητό υπολογιστή με λειτουργικό σύστημα Windows.

Το μικρότερο μέγεθος και η μεγαλύτερη απόδοση του τσιπ επέτρεψαν επίσης στην Apple να αφαιρέσει τον ανεμιστήρα που διατηρεί τους φορητούς υπολογιστές του δροσερούς, με αποτέλεσμα ο νέος Air είναι «εντελώς αθόρυβος».

Η τιμή του ξεκινάει από τα 999 δολάρια.

Macbook Pro

Η Apple έχει ενσωματώσει το νέο τσιπ και σε ένα από τα πιο ακριβά μοντέλα της. Το M1 τροφοδοτεί το MacBook Pro 13 ιντσών ενισχύοντας περαιτέρω την απόδοση και την ταχύτητά του. Άλλες λειτουργίες που ενεργοποιούνται από το νέο τσιπ περιλαμβάνουν ταχύτερη αναπαραγωγή βίντεο 8K και περισσότερες δυνατότητες μηχανικής εκμάθησης.

Επιπλέον, σύμφωνα με την εταιρεία, η μπαταρία του μοντέλου αυτού έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από άλλες, με δυνατότητα 17 ωρών περιήγησης στο διαδίκτυο και 20 ώρες αναπαραγωγής βίντεο.

Το νέο MacBook Pro θα κοστίζει 1.199 δολάρια.

Mac mini

Ο επιτραπέζιος υπολογιστής Mac mini είναι εξοπλισμένος με θύρες USB-C που επιτρέπουν στους χρήστες να συνδεθούν στην οθόνη της επιλογής τους, προσφέροντας υψηλότερη απόδοση σε εκείνους που προτιμούν να εργάζονται σε μεγαλύτερες οθόνες.

Το Mac Mini θα κοστίζει 699 δολάρια.

Οι τρεις υπολογιστές θα κυκλοφορήσουν την επόμενη εβδομάδα.

Οι αναλυτές λένε ότι η μετάβαση στα δικά της τσιπ θα προσφέρει στην Apple και στους χρήστες της πολλές δυνατότητες, όπως βελτιωμένη απόδοση και διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Δεδομένου ότι η Apple χρησιμοποιεί ήδη τα δικά της τσιπ στο iPhone και το iPad, η προσθήκη αυτής της δυνατότητας στη σειρά Mac θα της δώσει περισσότερο έλεγχο στις ενημερώσεις και την εμπειρία των χρηστών, ενώ οι εφαρμογές θα λειτουργούν πιο ομαλά.

Η Apple δήλωσε ότι οι υπολογιστές που τροφοδοτούνται από το M1 και χρησιμοποιούν το νέο λειτουργικό σύστημα Big Sur θα μπορούν να ενσωματωθούν καλύτερα σε άλλες συσκευές της, επιτρέποντας τη χρήση εφαρμογών iPhone και iPad σε Mac.

ΠΗΓΗ: CNN