Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα ξεκινήσει έρευνα για την προέλευση του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2. Ο διεθνής οργανισμός θα ξεκινήσει την έρευνα από την Γουχάν, την κινεζική πόλη όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα και θα επεκταθεί σε όλη την Κίνα αλλά και σε άλλες χώρες. Η ιχνηλάτηση της πορείας του ιού είναι σημαντική για την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών, αλλά η προσπάθεια αναμένεται να διαρκέσει χρόνια, και είναι πιθανό να μην οδηγήσει σε οριστική απάντηση.

Την έρευνα ηγείται μια διεθνής ομάδα επιδημιολόγων, ιολόγων και ερευνητών με πείρα στη δημόσια υγεία, την υγεία των ζώων και την ασφάλεια των τροφίμων. Η ομάδα πραγματοποίησε την πρώτη της διαδικτυακή συνάντηση με ερευνητές από την Κίνα στις 30 Οκτωβρίου, και τώρα εξετάζει τα προκαταρκτικά στοιχεία και αναπτύσσει πρωτόκολλα μελέτης. Η αρχική φάση της έρευνας στη Γουχάν θα διεξαχθεί πιθανότατα από ερευνητές που βρίσκονται ήδη στην Κίνα ενώ η διεθνής επιστημονική ομάδα του ΠΟΥ θα μεταβεί εκεί αφού εξετάσει τα πρώτα αποτελέσματα που θα προκύψουν.

Στη Γουχάν, οι ερευνητές θα ερευνήσουν προσεκτικά την αγορά άγριων ζώων της πόλης, την οποία είχαν επισκεφτεί πολλοί από τους πρώτους ανθρώπους που είχαν διαγνωστεί με COVID-19. Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, ο ιός δεν εντοπίστηκε σε δείγματα κατεψυγμένων ζώων που πωλούνταν στην αγορά, ανιχνεύτηκε όμως σε περιβαλλοντικά δείγματα που προήλθαν κυρίως από λύματα.

Η ομάδα του ΠΟΥ θα ερευνήσει τα άγρια ​​και εκτρεφόμενα ζώα που πωλούνται στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων αλεπούδων, ρακούν και ένα είδος ελαφιού (sika deer). Θα μελετήσει επίσης άλλες αγορές στη Γουχάν και θα ιχνηλατήσει τη μεταφορά των ζώων στο εσωτερικό της Κίνας και πέρα ​​από τα σύνορά της. Οι ερευνητές θα δώσουν προτεραιότητα σε ζώα που είναι γνωστό ότι είναι ευπαθή στον ιό, όπως τα βιζόν και τα αιλουροειδή.

Οι επιστήμονες θα πάρουν συνεντεύξεις από τους πρώτους ασθενείς και θα εξετάσουν δείγματα αίματος που είχαν ληφθεί από το υγειονομικό προσωπικό της πόλης, τους μήνες που προηγήθηκαν της εμφάνισης του κορονοϊού.

Η έρευνα είναι πιθανόν να διεξαχθεί και εκτός Κίνας. «Το πού εντοπίζεται αρχικά μια επιδημία δεν αντιστοιχεί απαραίτητα από πού ξεκίνησε», αναφέρει η έκθεση του ΠΟΥ, σημειώνοντας ότι θραύσματα του γενετικού υλικού του κορονοϊού είχαν ανιχνευθεί σε δείγματα λυμάτων πριν από την καταγραφή των πρώτων κρουσμάτων.

Αυτή η δήλωση πιθανόν αναφέρεται σε μια αδημοσίευτη μελέτη η οποία εξέτασε αναδρομικά δείγματα λυμάτων στην Ισπανία από τον Μάρτιο του 2019 και βρήκε θραύσματα SARS-CoV-2. Εάν αυτό ισχύει, τότε σημαίνει ότι ο ιός βρισκόταν ήδη στην Ισπανία τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

Εκπρόσωπος του ΠΟΥ αναφέρει ότι η έρευνα θα βασιστεί στην επιστήμη και «θα είναι ανοιχτόμυαλη, ενδελεχής, χωρίς να αποκλείει οποιαδήποτε υπόθεση».

ΠΗΓΗ: Nature