Έντονος ο ρατσισμός στη βρετανική ύπαιθρο εν μέσω πανδημίας

Συχνό φαινόμενο αποτελεί ο ρατσισμός στη βρετανική ύπαιθρο την εποχή του κορoνοϊούκαθώς οι λευκοί είναι εκείνοι που μπορούν να απολαμβάνουν την φύση και να έχουν πρόσβαση σε χώρους πρασίνου ενώ οι εθνοτικές μειονότητες όχι. 

«Καρφώνουν το βλέμμα τους πάνω σου, σε φωτογραφίζουν στα κρυφά, ακόμη και μπουκάλια εκτοξεύουν εναντίον σου. Και όλα αυτά επειδή βγήκες για μια ήρεμη βόλτα στη βρετανική ύπαιθρο” είναι μερικά από όσα έχει βιώσει ο  Μάξουελ Αγιάμπα, στη διάρκεια των 15 ετών που ξεναγεί μέλη της BAME (Black, Asian and Minority Ethnic: Μαύροι, Ασιάτες και Εθνοτικές Μειονότητες) στις φυσικές ομορφιές της βρετανικής υπαίθρου, τις οποίες πολλοί από αυτούς δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ αφού δεν έχουν φύγει από τις πόλεις της χώρας, όπου διαμένουν.

«Στη διάρκεια ενός από τους περιπάτους μας, μια κυρία μάς φωτογράφισε στα κρυφά… Και όταν της ζητήσαμε τον λόγο απάντησε, ‘δεν έχω δει ποτέ τόσους μαύρους ταυτόχρονα στην εξοχή’ «, λέει ο 55χρονος ερευνητής και δημοσιογράφος από τη Γκάνα.

Οι πολύμηνοι περιορισμοί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και το αντιρατσιστικό κίνημα διαμαρτυρίας Black Lives Matter, που πυροδότησε ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ, έχουν φέρει και πάλι στο επίκεντρο τις  φυλετικές ανισότητες.

Οι βόλτες στη φύση βελτιώνουν την ψυχική υγεία και αποτελούν μια από τις λίγες διεξόδους από τον εγκλεισμό λόγω της πανδημίας. Όμως οι χώροι με πράσινο δεν είναι ίσα κατανεμημένοι ή εξίσου εύκολα προσβάσιμοι σε όλους, σύμφωνα με την βρετανική οργάνωση Ramblers, που ειδικεύεται στον περιπατητικό τουρισμό.