Ο Χ. Σταϊκούρας για επιταγές, τέλη κυκλοφορίας, ύφεση και χαμηλοσυνταξιούχους

Θέμα χρόνου είναι οι ανακοινώσεις από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, για τη ρύθμιση του θέματος των επιταγών. Η διάταξη θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα μαζί με άλλες τροπολογίες όπως για παράδειγμα η παράταση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στις μάσκες και το 2021.  Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο προωθεί την παράταση πληρωμής των επιταγών για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.

Για το θέμα μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση.

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός:

-Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εξετασθεί κάποια παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2021, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, θα αναρτήσει κανονικά τα νέα τέλη.

-Απέκλεισε ουσιαστικά τη χορήγηση κάποιας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων, όπως τα προηγούμενα χρόνια, επισημαίνοντας ότι το 2020 δεν είναι ένα έτος υπερπλεονασμάτων αλλά ένα έτος πανδημίας στο οποίο υπάρχει ευελιξία σε δαπάνες που συνδέονται με αυτή. Αυτό σημαίνει, όπως επισήμανε, ότι τέτοιου είδους μέτρα είναι η ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για κάποιο εφάπαξ βοήθημα σε τμήματα της κοινωνίας τα οποία δεν έχουν δεχθεί πλήγμα από την υγειονομική κρίση.

-Για την ύφεση ανέφερε ότι ίσως κυμανθεί οριακά πάνω από το 10% φέτος με μία ισχυρή ανάκαμψη περί το 5% το 2021. Είπε πως οποιοσδήποτε περιορισμός στην οικονομική δραστηριότητα έχει δυσμενή επίπτωση και στην πραγματική οικονομία και στα δημόσια οικονομικά, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση ότι γενικευμένα lockdown κοστίζουν 2,5% με 3% του ΑΕΠ το μήνα.

Πηγή: Κώστας Τσάβαλος