Covid-19: Κι άλλα μέτρα στήριξης ζητούν από την κυβέρνηση επαγγελματίες και μισθωτοί

Νέα επιπλέον μέτρα, πέραν των 21 τα οποία ήδη έχει πάρει το υπουργείο Εργασίας ζητούν εκπρόσωποι των ελευθέρων επαγγελματιών και των μισθωτών.

Η Ελληνική Συνοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ζητάει την αναστολή της τριπλής καταβολής των δόσεων των ρυθμίσεων, των τρεχουσών εισφορών και των εκκαθαρισμένων οφειλών από το 2019.

Ειδικότερα,  η ΕΣΕΕ ζητά την αναστολή για τις ασφαλιστικές εισφορές και τις δόσεις των ρυθμίσεων των ασφαλισμένων του τέως Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, δηλαδή των εμπόρων, βιοτεχνών, αυτοκινητιστών κ.λ.π.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ, σύμφωνα με την εκκαθάριση της ΗΔΙΚΑ, στις 30 Νοεμβρίου καλούνται περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες να καταβάλλουν την πρώτη από τις πέντε μηνιαίες δόσεις της οφειλής τους για τις εισφορές του 2019. Το μέσο χρεωστικό υπόλοιπο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ ξεπερνά τα 1300 ευρώ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η ΕΣΕΕ ζητάει την επανεισαγωγή του μέτρου της αναστολής καταβολής του συνόλου των σχετικών υποχρεώσεων ή την κεφαλαιοποίηση και μετάθεσή τους στον επόμενο χρόνο, προκειμένου οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές να διέλθουν με τις μικρότερες δυνατές απώλειες από την πανδημική κρίση.

Στην ίδια κατεύθυνση, εισηγείται να επανεισαχθεί και η έκπτωση 25%, που αφορούσε στους ασφαλισμένους  οι οποίοι κατέβαλαν τις εισφορές τους ή/και τις δόσεις τους εμπρόθεσμα.

Η Γενική Συνοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), ζητάει μεταξύ άλλων, την ακύρωση των απολύσεων που έγιναν τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν το πανεθνικό lockdown, δηλαδή μεταξύ 26 Οκτωβρίου και 6 Νοεμβρίου.

Ζητάει επίσης την εξασφάλιση της καταβολής της επιδότησης ανεργίας και αναλογικά των επιδομάτων αδείας και εορτών για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, αλλά και στις επιχειρήσεις που συνδέονται με την εποχικότητα και τους περιορισμούς στην τουριστική κίνηση.

Επίσης, τονίζει πως χρειάζεται άμεση αποκατάσταση της άνισης μεταχείρισης για τους εργαζόμενους που δεν είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης, άμεση τακτοποίηση του ζητήματος σχετικά με το χρονικό περιθώριο των 80 ημερών επιδότησης ανεργίας και πρόβλεψη για δικαίωμα στην επαναπρόσληψη και στην ασφαλιστική – υγειονομική κάλυψη.

Παράλληλα αιτείται να υπάρξει πρόβλεψη περί επιδότησης όλων των ανέργων οι οποίοι δεν έχουν λάβει κανένα βοήθημα μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, όλοι οι εποχιακά απασχολούμενοι στον τουρισμό θα πρέπει να ενταχθούν σε πρόγραμμα επιδότησης ανεργίας διαρκείας τουλάχιστον μέχρι την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου χωρίς περαιτέρω προϋποθέσεις και με εξασφάλιση της υγειονομικής  τους κάλυψης,

Μεταξύ άλλων, προτείνεται η θέσπιση πρόβλεψης και ένταξης σε πρόγραμμα ανεργίας σε επαγγελματικές κατηγορίες που επηρεάστηκαν εξίσου από τους περιορισμούς στις ταξιδιωτικές μετακινήσεις και τη μείωση στην τουριστική κίνηση, όπως οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια, οι επαγγελματίες μουσικοί, οι ξεναγοί, η  αποκατάσταση της ανισότητας και την ένταξη των αμειβόμενων οδηγών ταξί στο καθεστώς εποχικότητας αλλά και η  οικονομική στήριξη στον κλάδο της οικοδομής και τους εργαζόμενους σε αυτήν, καθώς αποδεδειγμένα η οικοδομική-επισκευαστική δραστηριότητα επηρεάστηκε σημαντικά και στους ταξιδιωτικούς-τουριστικούς προορισμούς.

Επίσης, η ΓΣΕΕ ζητάει  εκ νέου να παραταθεί νομοθετικά  έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 η ισχύς όλων των συλλογικών ρυθμίσεων, των οποίων η συμβατική διάρκεια ή η νομοθετική παράταση ισχύος των όρων τους έληξε ή θα λήξει μέσα στην περίοδο εφαρμογής των έκτακτων μέτρων.