Ηράκλειο: Υποβολή Αιτήσεων για αποζημιώσεις

Τις πληγές, που άφησε πίσω της η πρόσφατη κακοκαιρία προσπαθούν να επουλώσουν οι κάτοικοι των περιοχών που χτυπήθηκαν στους δήμους Χερσονήσου και Μινώα Πεδιάδος. Την ίδια ώρα, ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων αποζημίωσης των τεράστιων ζημιών, οι οποίες προκλήθηκαν από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν σε πρωτοφανή ένταση και έκταση από τις 7 έως τις 10 Νοεμβρίου.

Όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο Χερσονήσου, αιτήσεις μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στις ανακοινώσεις που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Χερσονήσου (www.hersonisos.gr), αλλά και στα Δημοτικά Καταστήματα του Δήμου στα Μάλια, στο Λιμάνι Χερσονήσου και στις Γούρνες. Συγκεκριμένα:

–  Για τις καταστροφές σε κύριες κατοικίες: η αίτηση και τα δικαιολογητικά, που τη συνοδεύουν υποβάλλονται, είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Δήμου Χερσονήσου (dimos@hersonisos.gr), είτε αυτοπροσώπως (μετά από τηλεφωνικό ραντεβού) στα Δημοτικά Καταστήματα του Δήμου Χερσονήσου. Αίτηση για τις καταστροφές στις κύριες κατοικίες μπορούν να υποβάλουν τόσο οι ιδιοκτήτες, όσο και οι ενοικιαστές.

–  Για τις καταστροφές σε επιχειρήσεις την αρμοδιότητα έχει η Περιφέρεια Κρήτης (Π.Σ.Ε.Α.): η αίτηση υποβάλλεται είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Περιφέρειας Κρήτης (ppheraklio@crete.gov.gr), είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Δήμου Χερσονήσου (dimos@hersonisos.gr), είτε αυτοπροσώπως (μετά από τηλεφωνικό ραντεβού) στα Δημοτικά Καταστήματα του Δήμου Χερσονήσου.

Ήδη κλιμάκια μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης πραγματοποιούν αυτοψίες για εκτίμηση ζημιών στα κτίρια, που επλήγησαν από τις πλημμύρες στην περιοχή. Όσοι πολίτες έχουν κατοικίες (κύριες ή δευτερεύουσες) και επιχειρήσεις, που έχουν πάθει κτιριακές ζημιές μπορούν να το γνωστοποιούν με μια απλή αίτηση στο δήμο Χερσονήσου.

Στο μεταξύ, με Κοινή Υπουργική Απόφαση εξαιρούνται από σήμερα οι δήμοι Χερσονήσου και Μινώα Πεδιάδος από την αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου σε συγκεκριμένους  κλάδους που σχετίζεται με τις επισκευές κατοικιών και επιχειρήσεων (καταστήματα σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών).

Κινήσεις αλληλεγγύης

Η δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλές οικογένειες ιδίως στον δήμο Χερσονήσου δεν άφησε ασυγκίνητους πολίτες, επιχειρηματίες και συλλογικότητες, που συνδράμουν για την ανακούφισή τους.  Σήμερα, αντιπροσωπεία του δήμου Φαιστού, με επικεφαλής τον δήμαρχο Γρηγόρη Νικολιδάκη παρέδωσε στον δήμαρχο Χερσονήσου Γιάννη Σέγκο επτά παλέτες με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.  Η βοήθεια, που συγκεντρώθηκε περιελάμβανε κηπευτικά από τους τυποποιητές του Δήμου Φαιστού και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Τυμπακίου, τρόφιμα μακράς διαρκείας, εμφιαλωμένο νερό για τις ανάγκες που υπάρχουν σε καθαρό, πόσιμο νερό, δεδομένου, ότι περιοχές του δήμου Χερσονήσου έχουν μείνει χωρίς νερό λόγω ζημιάς στο δίκτυο, καθώς επίσης ρούχα, τα οποία συλλέχθηκαν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πόμπιας.

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Μανουσουδάκη