ΟΑΕΔ: Λήγουν στις 30 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για το εποχικό βοήθημα

Λήγει την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου στις 14:00 η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων των δικαιούχων για το ειδικό εποχικό βοήθημα του ΟΑΕΔ για το 2020.

Η αίτηση για το εποχικό βοήθημα του ΟΑΕΔ μπορεί να γίνει είτε με ηλεκτρονικό τρόπο, είτε μέσω ΚΕΠ.

Ηλεκτρονική αίτηση – Τα βήματα

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου gov.gr, με τους κωδικούς TAXISnet και τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν είναι τα εξής:

gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Ειδικό εποχικό βοήθημα του ΟΑΕΔ.

Επισημαίνεται ότι δεν απαιτείται αυτοπρόσωπη προσέλευση στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ.

Το ύψος του ειδικού εποχικού επιδόματος κυμαίνεται από 508,20 ευρώ έως 1.016,40 ευρώ και καταβάλλεται εφάπαξ κάθε έτος.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι όλα τα άτομα που παρέχουν την εργασία τους στην Ελλάδα, και ασκούν ένα από τα επαγγέλματα που περιγράφονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 22 του Ν. 1836/89.

Τα επαγγέλματα αυτά είναι: του  οικοδόμου, λατόμου, ασβεστοποιού, πλινθοποιού, αγγειοπλάστη, δασεργάτη, ρητινοσυλέκτη, καπνεργάτη, μουσικού μέλους του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτη, χειριστή εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιού, τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης, χείριστη και βοηθού χείριστη κινηματογράφου, ελεγκτή κινηματογράφου και θεάτρου, ταμία κινηματογράφου και θεάτρου , μισθωτού τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και  σμυριδεργάτη.

Δικαιούχοι είναι επίσης και οι μισθωτοί της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, εφόσον υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ), εφόσον παρέχουν την εργασία τους σε επιχειρήσεις με έδρα στην Ελλάδα και δραστηριότητες σε μία ή περισσότερες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικά για όσους ήταν συνταξιούχοι την 10η Σεπτεμβρίου 2020, και κατά το προηγούμενο έτος ασκούσαν ένα από τα παραπάνω επαγγέλματα και έχουν τις προϋποθέσεις για την λήψη του βοηθήματος, δικαιούνται το εποχικό βοήθημα εφ’  όσον η σύνταξη που λαμβάνουν (κύρια και επικουρική) είναι μικρότερη από την κατώτερη σύνταξη που χορηγεί το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ στους ασφαλισμένους του κατά το έτος καταβολής του βοηθήματος.