«Σνομπάρει» την κυβέρνηση Ερντογάν ο Πομπέο – Συναγερμός για διαδήλωση υποστηρικτών του Τραμπ

Σαφές μήνυμα στέλνει η απόφαση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επισκεφτεί την Τουρκία χωρίς να συναντηθεί με κανέναν αξιωματούχο, κι αυτό έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας. Την ίδια ώρα, μια πρώτη, αμυδρή ένδειξη ότι αποδέχεται την ήττα του βγήκε από τη συνέντευξη τύπου του Ντόναλντ Τραμπ. Με βάση τα τελευταία αποτελέσματα, ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει 306 εκλέκτορες, ενώ ο Τραμπ 232.

Διπλό μήνυμα Πομπέο

Έντονη είναι η αντίδραση της Άγκυρας όσον αφορά την επίσκεψη Πομπέο για κυρίως δύο λόγους.

Ο πρώτος αφορά το προφανές μήνυμα που στέλνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προς την τουρκική κυβέρνηση, αφού επιλέγει να μην επισκεφθεί την Άγκυρα, να μην έχει επαφές με υψηλόβαθμα μέλη της κυβέρνησης της χώρας, παρά να συναντηθεί μόνο με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο δεύτερος αφορά το αντικείμενο της επίσκεψης, τα θέματα «θρησκευτικών ελευθεριών». Ο ίδιος είναι θρησκευόμενος και η γυναίκα του ορθόδοξη, έχει ευαισθησία σε θέματα θρησκείας. Το Φανάρι ζητάει να ανοίξει η Θεολογική Σχολή Χάλκης και να υποστηριχτούν οι μη μουσουλμανικές μειονότητες στην Τουρκία. Είχε διαμαρτυρηθεί για την Αγία Σοφία και τη μετατροπή της σε τέμενος.

Είναι γνωστό ότι ο Πομπέο έχει φιλοδοξία να είναι υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών το 2024 και διεκδικεί τη στήριξη των Ευαγγελιστών. Στο Κάνσας, που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του, θέλει να κερδίσει τους Ελληνοαμερικανούς.

Ο Πομπέο βρέθηκε στην Ελλάδα δύο φορές μέσα σε ένα χρόνο, μία φορά στην Κύπρο, ενώ δεν πήγε στην Τουρκία. Βρέθηκε στη Σούδα, μίλησε για στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, και αυτή του η απόφαση είναι ένα τελευταίο, ηχηρό μήνυμα, στην ολοκλήρωση της θητείας του. Μια θητεία στη διάρκεια της οποίας τα τελευταία δύο χρόνια το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστελνε συχνά αυστηρά μηνύματα στην κυβέρνηση Ερντογάν, παρά τις στενές σχέσεις που είχε αναπτύξει ο πρόεδρος Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του.

Ανησυχία για επεισόδια με ακτιβιστές των Δημοκρατικών

«Υπό ιδανικές συνθήκες, δεν θα πάμε σε λοκντάουν. Εγώ όχι, αυτή η κυβέρνηση, όχι. Δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον, ποιος ξέρει ποια κυβέρνηση θα αναλάβει. Ο χρόνος θα μας πει». Αυτή ήταν η πρώτη φορά μετά τις εκλογές που ο Αμερικανός πρόεδρος έφτασε τόσο κοντά στο να παραδεχτεί ότι μπορεί και να μην συγκροτήσει ο ίδιος την επόμενη κυβέρνηση. Ήταν οι πρώτες δημόσιες δηλώσεις του μία εβδομάδα αφότου τα αμερικανικά δίκτυα «κλείδωσαν» τη νίκη των εκλογών στον Τζο Μπάιντεν. Μέχρι χτες, τόσο ο ίδιος, όσο και στενοί συνεργάτες του, μιλούσαν για δεύτερη θητεία Τραμπ.

Οι αριθμοί έχουν δώσει τη νίκη στον Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με αμερικανικά δίκτυα, δεν ανατρέπεται από την ανακαταμέτρηση και η νίκη του στην πολιτεία της Τζόρτζια, ενώ στη Βόρεια Καρολίνα υπερίσχυσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ από κάθε γωνιά της Αμερικής έφτασαν την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον και αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται διαδήλωση ενάντια στο εκλογικό αποτέλεσμα που, όπως λένε, είναι αποτέλεσμα νοθείας.

Ανάμεσά τους και αρκετές ακροδεξιές οργανώσεις, κάτι που έχει εντείνει την ανησυχία των αρχών για εκτεταμένα επεισόδια, αφού η αμερικανική πρωτεύουσα θεωρείται παραδοσιακά Δημοκρατική περιφέρεια και χιλιάδες ακτιβιστές και υποστηρικτές του Τζο Μπάιντεν είναι ήδη στους δρόμους, και, όπως λένε, τους περιμένουν.

Επιμέλεια: Κάτια Αντωνιάδη, Ρένα Δημητρίου

Ουάσιγκτον, ανταπόκριση: Λένα Αργύρη