Λευκός Οίκος: Στενοί συνεργάτες του Μπάιντεν θα διοριστούν σε θέσεις συμβούλων

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι πολλά από τα κορυφαία μέλη του προεκλογικού επιτελείου του και ένας Δημοκρατικός βουλευτής θα αναλάβουν σημαντικές θέσεις στον Λευκό Οίκο, όταν αναλάβει την προεδρία.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει επικεντρωθεί στην προετοιμασία της ανάληψης της προεδρίας, στις 20 Ιανουαρίου, παρά τις προσπάθειες του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ανατρέψει στα δικαστήρια το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Η επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου του Μπάιντεν, η Τζεν Ο’Μάλεϊ Ντίλον, θα αναλάβει αναπληρώτρια προσωπάρχης. Οι στενοί συνεργάτες του, Μάικ Ντόνιλον και Στιβ Ρικέτι, θα αναλάβουν θέσεις συμβούλων, όπως και η Ντέινα Ρίμας, η επικεφαλής νομική σύμβουλος της προεκλογικής ομάδας.

Ένας άλλος στενός σύμβουλος, ο Ρον Κλάιν, έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα είναι ο επόμενος προσωπάρχης.

Ο βουλευτής Σέντρικ Ρίτσμοντ, ο συμπόεδρος της εκστρατείας του Μπάιντεν, θα παραιτηθεί από τη θέση του (εκλέγεται στη Λουιζιάνα) για να αναλάβει υψηλόβαθμος σύμβουλος και διευθυντής της Υπηρεσίας Δημόσιας Διασύνδεσης του Λευκού Οίκου.

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα θα συζητήσει την Τρίτη θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια με τους δικούς του συμβούλους, αντί για τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, αφού η κυβέρνηση Τραμπ έχει μπλοκάρει την πρόσβασή του στις διαβαθμισμένες ενημερώσεις των υπηρεσιών πληροφοριών, όπως γίνεται συνήθως με τους εκλεγμένους προέδρους.

Η επικεφαλής της Διοίκησης Γενικών Υπηρεσιών Έμιλι Μέρφι δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει τον Τζο Μπάιντεν ως «προφανή νικητή», κάτι που είναι αναγκαίο ώστε να αποδεσμευθούν κονδύλια και χώρος γραφείων για τον εκλεγμένο πρόεδρο. Εκπρόσωπος της Έμιλι Μέρφι είπε ότι η επικεφαλής εφαρμόζει ό,τι συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις και θα λάβει μια απόφαση μόλις ξεκαθαριστεί ο νικητής.

Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τη λαϊκή ψήφο με διαφορά 5,6 εκατομμυρίων ή ποσοστό 3,6%. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η καταμέτρηση ακόμη συνεχίζεται. Στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, που καθορίζει τον νικητή, ο Μπάιντεν έχει εξασφαλίσει 306 ψήφους έναντι 232 του Τραμπ.

Την Τρίτη θα εκδικαστεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Πενσιλβάνια προσφυγή του Ρεπουμπλικάνου προέδρου ο οποίος ζητά να μην επικυρωθεί η νίκη του Μπάιντεν σε αυτήν την Πολιτεία. Για να παραμείνει στην εξουσία, ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να ανατρέψει το αποτέλεσμα σε τουλάχιστον τρεις Πολιτείες, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στα χρονικά, ενώ φαίνεται ότι δεν διαθέτει τα νομικά μέσα για να το πράξει.

Οι υποστηρικτές του Τραμπ ελπίζουν ότι οι ανακαταμετρήσεις των ψήφων θα φέρουν διαφορετικό αποτέλεσμα, όμως οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η διαφορά ψήφων του Μπάιντεν σε κάθε περίπτωση μοιάζει αξεπέραστη.

Στη Τζόρτζια, οι αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν μόνες τους σε ανακαταμέτρηση των ψήφων, όμως στο Γουισκόνσιν η εκστρατεία του Τραμπ θα πρέπει να πληρώσει εκ των προτέρων για να καταμετρηθούν και πάλι οι ψήφοι. Η Εκλογική Επιτροπή του Γουισκόνσιν εκτίμησε τη Δευτέρα ότι κάτι τέτοιο θα στοίχιζε 7,9 εκατομμύρια δολάρια. Να σημειωθεί ότι ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε το Γουισκόνσιν με διαφορά 20.000 ψήφων.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τζόρτζια Μπραντ Ραφενσμπέργκερ, που είναι αρμόδιος για τις εκλογές, δήλωσε σε τηλεοπτικά δίκτυα ότι ο έλεγχος των ψήφων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και ότι τα αποτελέσματα θα είναι σε γενικές γραμμές τα ίδια. Επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι έχει δεχτεί πιέσεις από Ρεπουμπλικανούς να βρει κάποιον τρόπο για να μην μετρηθούν νόμιμες ψήφοι.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ