Στη δίνη της πανδημίας ο πλανήτης – Σκληρά τα μέτρα στις περισσότερες χώρες

Καλπάζει διεθνώς ο κορονοϊός, με ολόκληρο τον πλανήτη να παλεύει να συγκρατήσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Οι κυβερνήσεις πολλών χωρών επεκτείνουν τα περιοριστικά μέτρα.

Στα 29.163 μειώθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στην Ινδία τις προηγούμενες 24 ώρες, από τα 30.500 και πλέον που επιβεβαιώθηκαν την προηγουμένη, με το σύνολο των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό να φθάνει ως εδώ τα 8,87 εκατομμύρια. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων που έχει ανακοινωθεί από τα μέσα του Ιουλίου.

Οι νέες μολύνσεις μειώνονται στην Ινδία, τη χώρα με τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον πλανήτη πίσω από τις ΗΠΑ, τους τελευταίους δύο μήνες. Η καμπύλη έφθασε στην κορυφή της τον Σεπτέμβριο.

Εκατομμύρια Ινδοί συμμετείχαν σε τελετές για τη Ντιουάλι, τη μεγάλη ινδουιστική γιορτή του φωτός, το Σαββατοκύριακο, και ειδικοί εκφράζουν ανησυχία πως η περίοδος των εορτών αυτού του μήνα υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε αναζωπύρωση της εξάπλωσης.

Άλλοι 449 ασθενείς υπέκυψαν τις προηγούμενες 24 ώρες εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 130.519 θανάτους.

AP Photo/Bruna Prado

Στη Βραζιλία, το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 13.371 κρούσματα του SARS-CoV-2 και άλλοι 216 ασθενείς υπέκυψαν. Ο απολογισμός της πανδημίας στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται μέχρι σήμερα σε 166.014 θανάτους επί συνόλου σχεδόν 5,9 εκατομμυρίων κρουσμάτων.

Πρόκειται αντίστοιχα για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας παγκοσμίως, πίσω από αυτόν των ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από τον κορονοϊό στον πλανήτη, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Ινδίας.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 στον Καναδά έφθασε τη Δευτέρα τους 301.332, εκ των οποίων 11.007 υπέκυψαν στην COVID-19.

Τα εθνικά δεδομένα από την υπηρεσία δημόσιας υγείας της χώρας καταδεικνύουν ότι ο μέσος ημερήσιος αριθμός των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό ξεπερνά τις 4.000 από την 6η Νοεμβρίου.

Στον Καναδά των 38 εκατομμυρίων κατοίκων ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού έφθασε από τα 200.000 στα 300.000 μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, ενώ ώσπου να φθάσουν τα 100.000 τα κρούσματα αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία στην επικράτειά του πέρασαν μήνες.

Οι δύο μεγαλύτερες και πιο πυκνοκατοικημένες επαρχίες του Καναδά, το Οντάριο και το Κεμπέκ, μετρούν αντίστοιχα πάνω από 95.000 και πάνω από 125.000 κρούσματα, ενώ καθεμιά τους προσθέτει στον κατάλογο περίπου χίλια ακόμη την ημέρα.

Στο Κεμπέκ, το δεύτερο κύμα της πανδημίας οδήγησε ξανά στο κλείσιμο για αρκετές εβδομάδες των μπαρ, των αιθουσών των εστιατορίων, των μουσείων, των χώρων θεάματος και των κλειστών γυμναστηρίων, μέτρα που υιοθετήθηκαν κατόπιν και από τις αρχές στο Οντάριο. Εξάλλου, απαγορεύεται στους πολίτες του Κεμπέκ να υποδέχονται περισσότερους από έναν συγγενή στα σπίτια τους ως την 23η Νοεμβρίου, επί ποινή υψηλών χρηματικών προστίμων.

Πρόσφατα έκλεισαν εξαιτίας της πανδημίας σχολεία, χώροι εργασίας, αλλά και γηροκομεία, όπως συνέβη και την άνοιξη.

Την περασμένη εβδομάδα ο Καναδάς κατέγραφε 4.348 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 55 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 την ημέρα, αριθμούς δραματικά αυξημένους από τον Σεπτέμβριο, μετά την έλευση του πιο ψυχρού καιρού. Επίσης σε σταθερή άνοδο, ο δείκτης των θετικών τεστ αυξήθηκε στο 6% το ίδιο διάστημα.

Κατά 38.273 αυξήθηκε τις τρεις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των μολύνσεων στην Ισπανία, για να ανέλθει συνολικά σε 1.496.864 κρούσματα, καταγράφοντας νέα υποχώρηση από μια κορύφωση με περισσότερα από 55.000 κρούσματα στις 2 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 484 και ανέρχεται σε 41.253 συνολικά.

Η Ισπανία, μία από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την Covid-19, επέβαλε στα τέλη Οκτωβρίου εξάμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δίνοντας στις περιφέρειες νομική υποστήριξη να εφαρμόσουν απαγόρευση της κυκλοφορίας και ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Το επιστημονικό γνωμοδοτικό συμβούλιο της Τουρκίας συνέστησε στην κυβέρνηση να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα για να επιβραδύνει την εξάπλωση της Covid-19, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, καθώς ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στη χώρα αυξάνεται ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Άγκυρα ανακοινώνει μόνο τον ημερήσιο αριθμό συμπτωματικών περιπτώσεων μόλυνσης και σήμερα ανέφερε 3.316 περιπτώσεις και 94 θανάτους. Οι δύο αριθμοί κινούνται στα επίπεδα που καταγράφηκαν για τελευταία φορά τον Απρίλιο, όταν εφαρμόστηκε ένα μερικό lockdown μεταξύ άλλων περιοριστικών μέτρων.

Σε γραπτή ανακοίνωση μετά από συνεδρίαση του επιστημονικού συμβουλίου, ο Κοτζά είπε ότι τα μέλη αυτού συζήτησαν προληπτικά μέτρα, τονίζοντας ότι η κύρια αιτία της εξάπλωσης του ιού είναι άνθρωποι που μετακινούνται και παρευρίσκονται σε πολυσύχναστους χώρους. Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι περνούν όλο και περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους με την πτώση της θερμοκρασίας.

Ενώ η ανακοίνωση φάνηκε να υποδηλώνει ότι ενδέχεται να υιοθετηθούν αυστηρότεροι έλεγχοι, ο Τούρκος υπουργός Υγείας δεν ανέφερε ποια συγκεκριμένα μέτρα πρότεινε το συμβούλιο.

Το συμβούλιο συζήτησε επίσης συγκεκριμένες επαρχίες όπου το επίπεδο μετάδοσης είναι υψηλό, σημείωσε ο Κοτζά, προσθέτοντας ότι ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων σε πολλές επαρχίες ασκεί πίεση σε μονάδες υγείας.

Το επιστημονικό συμβούλιο δεν έχει την εξουσία να εφαρμόζει μέτρα, αλλά διατυπώνει συστάσεις στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης κάλεσε το Σάββατο σε επιβολή lockdown τουλάχιστον δύο εβδομάδων για τον περιορισμό της «εκτός ελέγχου» αύξησης των κρουσμάτων και ανέφερε ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με τον ιό στην τουρκική μητρόπολη ξεπέρασαν τα αναφερόμενα στοιχεία σε εθνικό επίπεδο.

Αυτό το μήνα η κυβέρνηση διέταξε όλες τις επιχειρήσεις να κλείνουν στις 22:00 και μείωσε τις ώρες που επιτρέπονταν σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω να φεύγουν από τα σπίτια τους σε ορισμένες επαρχίες, όπως η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη.

Στη Γερμανία, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 14.419 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 815.746. Το ίδιο διάστημα, 267 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 12.814.

AP Photo/Andy Wong

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε, έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, για 15 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, έναντι 8 την προηγουμένη. Όλα τα κρούσματα ήταν «εισαγόμενα», διευκρίνισε το υπουργείο. Το Πεκίνο χρησιμοποιεί τον όρο αυτόν όταν αναφέρεται σε μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό που εντοπίζονται μεταξύ ταξιδιωτών κατά την άφιξή τους στην επικράτεια από το εξωτερικό.

Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων, τους οποίους το κινεζικό υπουργείο Υγείας δεν περιλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, μειώθηκε σε 12, από 14 την προηγουμένη.

Ακόμη 36 ασθενείς κρίθηκε ότι αποθεραπεύθηκαν και βγήκαν από νοσοκομεία.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 86.361 μολύνσεων.

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο