Εκρηκτική διασπορά της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα – Μάθημα ανθρωπιάς από 10 νοσηλεύτριες

Σε αριθμούς ρεκόρ εκτοξεύτηκαν ξανά τα κρούσματα του κορονοϊού, ενώ η χώρα μας βρίσκεται σε καθεστώς lockdown για μια και πλέον εβδομάδα. Η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο «κόκκινο», με εκτίναξη των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη. Πολύ αυξημένος είναι και ο αριθμός των θανάτων, ενώ κάθε μέρα που περνά περίπου 40 ασθενείς διασωληνώνονται.

Σύμφωνα με τα τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η Covid-19 στοίχισε τη ζωή σε άλλους 60 ανθρώπους μέσα σε ένα 24ωρο, ενώ 480 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Διαγνώστηκαν 3.209 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων 905 στη Θεσσαλονίκη και 564 στην Αττική. Περισσότερα από 100 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε άλλες τέσσερις περιοχές: 207 στη Λάρισα, 166 στην Πέλλα, 111 στην Ημαθία και 101 στο Κιλκίς.

Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκονται κυριολεκτικά οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα. Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων έχει μειωθεί δραματικά, τα εισιτήρια είναι καθημερινά, περισσότερα από τα εξιτήρια, ενώ οι κλίνες έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

Την πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα επισήμανε ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας.

«Βλέπετε τι γίνεται στη Βόρεια Ελλάδα. Τα κρούσματα δεν πέφτουν ακόμα. Δείχνουν πώς έχουμε συμπεριφερθεί τις προηγούμενες εβδομάδες» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Ύποπτα κρούσματα συρρέουν κατά εκατοντάδες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, την ώρα που οι Μονάδες Εντατικές θεραπείας έχουν γεμίσει ασφυκτικά.

«Παλεύουμε να αντέξουμε» δήλωσε ο λοιμωξιολόγος Συμεών Μεταλλίδης.

Για άλλη μία ημέρα, ουρές σχηματίστηκαν έξω από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ απο πολίτες που ήθελαν να υποβληθούν στο τεστ ταχείας ανίχνευσης του κορονοϊού. Απο νωρίς το πρωί άνθρωποι κάθε ηλικίας περίμεναν για να κάνουν το τεστ.

Την ώρα που τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, γιατροί και νοσηλευτές χαρακτηρίζουν απελπιστική την κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Κάθε εφημερία είναι και μία άνιση μάχη. Οι νέες κλίνες που δίνονται με καταιγιστικό ρυθμό από τις διοικήσεις των νοσοκομείων γεμίζουν μέσα σε λίγες ώρες.

Από τα 211 κρεβάτια ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης, τα 199 είναι κατειλημμένα.

Αυξάνονται ανησυχητικά τα κρούσματα κορονοϊού και σε Γρεβενά, Πέλλα, Δράμα και Χαλκιδική.

Με τα αρνητικά ρεκόρ διασωλημένων να συνεχίζονται, η κατάσταση είναι οριακή και στα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Από τις 624 κλίνες, οι 510 είναι κατειλημμένες και μόνο 114 κρεβάτια είναι κενά.

Σχέδιο σταδιακής άρσης του lockdown 

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η περίοδος των εορτών για το άνοιγμα κοινωνίας και οικονομίας.

Μέχρι τη Δευτέρα θα φανεί εάν θα οδηγηθούμε σε παράταση του lockdown για άλλη μία εβδομάδα, ωστόσο το σχέδιο είναι από τις 30 Νοεμβρίου και μετά, μόλις τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, να υπάρξει σταδιακό άνοιγμα σε τρεις φάσεις:

  • Α΄ φάση: Σχολεία
  • Β’ φάση: Λιανεμπόριο
  • Γ` φάση: Εστίαση (εστιατόρια – καφέ), με κανόνες και ωράριο

Η κυβέρνηση θα αξιολογήσει σύντομα την κατάσταση ώστε να αναπτύξει το σχέδιο άρσης των περιορισμών, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Το Σαββατοκύριακο περιμένουμε κάθετη πτώση για να αξιολογήσουμε την κατάσταση» είπε ο Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι σημασία έχει «πώς θα μπορέσουμε να ανοίξουμε μετά τις 30 Νοεμβρίου».

Από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι αρνήθηκε ένα σχέδιο κοινής αποδοχής για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Χρεώνεται την ευθύνη για όλα όσα από εδώ και στο εξής θα συμβούν, δυστυχώς στην πλάτη της ελληνικής κοινωνίας και με κίνδυνο της απώλειας της ανθρώπινης ζωής» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Μαθήματα ανθρωπιάς από 10 νοσηλεύτριες – Στον αγώνα των ΜΕΘ στη Β. Ελλάδα

Μάθημα αλληλεγγύης παραδίδουν 10 νοσηλεύτριες από την Κρήτη, με εξειδίκευση στις ΜΕΘ, που μετέβησαν εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη, για να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους στη μάχη κατά του κορονοϊού.

«Ευχηθείτε μας καλή τύχη»… Με αυτή την παράκληση και ένα χαμόγελο πίσω από τη μάσκα, οι 10 νοσηλεύτριες πέταξαν από την Κρήτη για τη Βόρεια Ελλάδα. Χωρίς δεύτερη σκέψη, άφησαν πίσω τους οικογένειες και υποχρεώσεις και ανταποκρίθηκαν στην πρόταση να βρεθούν στο πλευρό των συναδέλφων τους που αγωνίζονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Oι δέκα νοσηλεύτριες πιάνουν δουλειά στο Ιπποκράτειο Nοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου θα προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Έχουν εξειδίκευση στις μονάδες εντατικής θεραπείας και εμπειρία με περιστατικά Covid-19.

«Τούτη την ώρα δεν χωρούν 7 υγειονομικές περιφέρειες. Είμαστε μία που καλείται να στηρίξει όλους τους ανθρώπους της χώρας», είπε η Λένα Μπορμπουδάκη, διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

Το παράδειγμα των δέκα νοσηλευτριών από την Κρήτη θα ακολουθήσουν και άλλοι υγειονομικοί από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα, Σόνια Φίλη, Λία Χρισταρα, Νεκταρία Μανουσουδάκη