Κορονοϊός: Τεστ ταχείας ανίχνευσης από ΕΟΔΥ στην επικράτεια – «Ασφυξία» με τις ΜΕΘ – Ενίσχυση από ιδιωτικές κλινικές

Τρομακτικές πιέσεις δέχεται το Σύστημα Υγείας που με σχετική τροπολογία ενισχύονται σε δομές και προσωπικό, εάν κριθεί αναγκαίο, από τον ιδιωτικό τομέα, με σχετική τροπολογία του Υπουργείου Υγείας, ενώ απόψε αναμένεται να αναχωρήσουν από το Ηράκλειο της Κρήτης, 10 νοσηλεύτριες Μονάδων Εντατικής, προκειμένου να ενισχύσουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Σήμερα κλιμάκια του ΕΟΔΥ διενεργούν  τεστ ταχείας ανίχνευσης του ιού έως τη μια το μεσημέρι στην Πάρο, έως τις 2 σε Αργολίδα, Ρόδο, Ξάνθη και Καλαμάτα και ως τις 3 σε Ελασσόνα και Καρδίτσα.

Με ενδιαφέρον αναμένονται το απόγευμα, στην προγραμματισμένη ενημέρωση, οι ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας σχετικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού, την ίδια ώρα που θέμα ημερών είναι οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την άρση ή την παράταση του lockdown προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση του κορονοϊού στη χώρα. «Πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία και το λιανεμπόριο» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας .

Οι ιδιωτικές κλινικές καλύπτουν με απόλυτη ασφάλεια τη νοσηλεία των ασθενών με Covid- 19 που παραπέμπονται από τα δημόσια νοσοκομεία είπε στην ΕΡΤ ο Φώτης Σερέτης διοικητής της Ε΄υγειονομικής περιφέρειας Θεσσαλίας -Στερεάς Ελλάδος και ενημέρωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα προστέθηκαν και λειτουργούν 32 νέες κλίνες ΜΕΘ στη Θεσσαλία.

Έως το τέλος αυτής της εβδομάδας αναμένονται οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την άρση ή την παράταση του lockdown ώστε όλοι να γνωρίζουν πώς θα προγραμματίσουν τις δραστηριότητές τους μετά τις 30 Νοεμβρίου, τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενώ όπως είπε νωρίτερα στον Σκάϊ με την άρση του lockdown, πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία και το λιανεμπόριο. Παράλληλα επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη των πιο ευάλωτων για όσο διάστημα χρειαστεί.

Με τροπολογία του υπουργείου Υγείας, οι ανασφάλιστοι, και όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες που χρήζουν νοσηλείας για οποιοδήποτε λόγο, και δεν μπορούν να νοσηλευθούν σε δημόσιο νοσοκομείο, θα νοσηλεύονται δωρεάν, σε ιδιωτικές δομές υγείας. Οι δαπάνες για τη νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δικαιούχων καλύπτονται, από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Υγείας.

Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, σήμερα ημέρα γενικής εφημερίας, από τις 42 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει το νοσοκομείο οι 40 έχουν καταληφθεί, την ίδια ώρα που δεκάδες πολίτες περιμένουν υπομονετικά για να υποβληθούν σε ταχεία τεστ ανίχνευσης του ιού. Σε ετοιμότητα στη μάχη κατά του κορονοϊού έχει τεθεί και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το οποίο προετοιμάζεται για να δεχτεί ασθενείς COVID. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού αναπτύσσει την κινητή υγειονομική μονάδα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου.

Ασφυκτική αλλά αντιμετωπίσιμη είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία και τις μονάδες εντατικής θεραπείας στη Λάρισα, επισήμανε στην ΕΡΤ ο Φώτης Σερέτης διοικητής της Ε΄υγειονομικής περιφέρειας Θεσσαλίας -Στερεάς Ελλάδος. «Την προηγούμενη εβδομάδα αναπτύξαμε 32 κλίνες ΜΕΘ Covid στην Θεσσαλία, εκ των οποίων οι 10 ήταν μέσα στην πόλη της Λάρισας. Δημιουργήσαμε κλίνες ΜΕΘ-Covid και στα πέντε νοσοκομεία της Θεσσαλίας, καθώς το ένα από το άλλο απέχει 50 με 60 χιλιόμετρα, ώστε να τραβήξουν το φορτίο που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Λάρισα. Επίσης αναπτύξαμε σε μία εβδομάδα περίπου 225 κλίνες ήπιας νοσηλείας». Όπως ενημέρωσε ο κ. Σερέτης «εδώ και μία εβδομάδα δυνεργαζόμαστε με δύο ιδιωτικές κλινικές στη Λάρισα και μία στο Βόλο