Ξεκινά άμεσα η εκστρατεία πρόληψης της πανδημίας «Mask Up, Not Down» στην Αφρική

Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και πολλές αφρικανικές οικογένειες σχεδιάζουν να συναντηθούν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτρέπει τις χώρες να είναι σε εγρήγορση για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας καθώς σχεδόν 20 χώρες στην αφρικανική ήπειρο καταγράφουν αύξηση κρουσμάτων Covid-19.

Ύστερα από μια πτωτική τάση των κρουσμάτων το καλοκαίρι, η Αφρική αντιμετωπίζει πλέον αύξηση των περιπτώσεων κορονοϊού από τις αρχές Οκτωβρίου. Σε αντίθεση με το πρώτο κύμα, οπότε τα περισσότερα κρούσματα είχαν καταγραφεί σε πολλά σημεία της Νότιας Αφρικής, η τελευταία αύξηση αφορά την περιοχή της Βόρειας Αφρικής, όπου οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, σε 47 χώρες της Αφρικανικής Περιφέρειας 19 χώρες ανέφεραν αύξηση κατά 20% σε νέες περιπτώσεις τις τελευταίες 28 ημέρες σε σύγκριση με τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες. Από την άλλη, 17 χώρες αναφέρουν ακόμη και μείωση πάνω από 20% στον αριθμό των νέων περιπτώσεων το ίδιο διάστημα. Υπήρξαν επίσης αυξημένες αναφορές λοιμώξεων και θανάτων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, ιδίως μεταξύ των πιο έμπειρων εργαζομένων.

Οι μεγάλες ομαδικές συγκεντρώσεις και η κινητικότητα έχουν αναγνωριστεί ως παράγοντες κινδύνου για την αύξηση της εξάπλωσης του COVID-19 και η πλησιέστερη περίοδος διακοπών μπορεί να προωθήσει αυτούς τους κινδύνους, οδηγώντας σε εκδηλώσεις υπερμετάδοσης.

«Καθώς πλησιάζουμε στην εποχή του χρόνου, όπου οι άνθρωποι κινούνται για να περάσουν τις διακοπές τους μαζί με άλλους, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης του COVID-19», δήλωσε η Δρ Μοέτι, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική.

«Νέες συστάδες κρουσμάτων μπορούν να εμφανιστούν σε μέρη που μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεαστεί καθώς οι άνθρωποι ταξιδεύουν ή συγκεντρώνονται για γιορτές. Αλλά μπορούμε να μειώσουμε τους κινδύνους φορώντας μάσκες, περιορίζοντας τον αριθμό των ατόμων που συναντούμε, τηρώντας τη φυσική απόσταση και εξασκώντας καλή υγιεινή χεριών. Μπορούμε να γιορτάσουμε αλλά να το κάνουμε με ασφάλεια» ανέφερε.

Ο Π.Ο.Υ. προτρέπει τα κράτη μέλη να διενεργήσουν εκτιμήσεις κινδύνου σε υποεθνικό επίπεδο και να εντοπίσουν τομείς υψηλού κινδύνου. Με βάση αυτήν την ανάλυση, οι τοπικές κυβερνήσεις μπορούν να προσαρμόσουν ανάλογα τα μέτρα δημόσιας υγείας τους και να είναι ευέλικτες στη λήψη αποφάσεων. Ο Π.Ο.Υ. βοηθάει στην προετοιμασία για πιθανή αύξηση της εισαγωγής στο νοσοκομείο, εκπαιδεύοντας επιπλέον ιχνηλάτες επαφής και κλινικούς για να χειριστούν καλύτερα τις περιπτώσεις, διασφαλίζοντας ότι υπάρχουν κρίσιμες προμήθειες και ενισχύονται οι έλεγχοι στα σημεία διέλευσης των συνόρων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εντοπίσει παράλληλα μια ανησυχητική τάση να αγνοούνται τα μέτρα ασφαλείας μεταξύ του πληθυσμού. Για αυτό τον λόγο ξεκινά την Παρασκευή την εκστρατεία «Mask Up, Not Down» που στοχεύει να προσεγγίσει πάνω από 40 εκατομμύρια νέους στην Αφρική με μηνύματα τόσο για την σωστή χρήση μάσκας μέσω των κοινωνικών δικτύων και των Μέσων Ενημέρωσης όσο και για την καταπολέμηση του εφησυχασμού, της κόπωσης και της παραπληροφόρησης γύρω από τα μέτρα πρόληψης.

«Ο εφησυχασμός μπορεί να είναι επικίνδυνος», δήλωσε η Δρ. Μοέτι σημειώνοντας πως «σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή καθώς η Αφρική αρχίζει να βλέπει μια ανοδική πορεία των κρουσμάτων, πρέπει να ενεργοποιηθούμε ξανά και να επαναλάβουμε τη χρήση μάσκας».

ΕΡΤ Στρασβούργο / Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης