Αθήνα προς Ε.Ε. : «Βάλτε όρια στην Τουρκία»

Εντείνεται η ελληνική διπλωματική κινητικότητα για την τουρκική παραβατικότητα, ενόψει και της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου.  Η Ευρώπη πρέπει να βάλει όρια στην Τουρκία, τονίζει ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι οι τουρκικές ενέργειες στην περιοχή είναι καταστροφικές. Ακόμη, επικρίνει τη Γερμανία, λέγοντας πως δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό της ρόλο όταν απορρίπτει τις εκκλήσεις της Αθήνας για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Την ίδια ώρα, με επιστολή της στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, η Φώφη Γεννηματά τονίζει πως είναι επιτακτικό να προχωρήσει η ΕΕ άμεσα στην επιβολή αυστηρών και ουσιαστικών κυρώσεων στην Τουρκία. 

AP

Ν. Δένδιας στο Politico: Η Γερμανία δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό της ρόλο στην ΕΕ

«Αδυνατώ να καταλάβω το δισταγμό της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια ισχύ που η οικονομία της για να δώσει ένα σαφές παράδειγμα ότι οι χώρες πρέπει να υπακούν στο διεθνές δίκαιο», σημειώνει ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στο Politico.

«Καταλαβαίνω το οικονομικό θέμα από τη γερμανική πλευρά, αλλά είμαι βέβαιος ότι και αυτή καταλαβαίνει την τεράστια αντίφαση του να παρέχεις επιθετικά όπλα σε μια χώρα που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα δύο χωρών της ΕΕ. Αυτός είναι ο ορισμός της λέξης αντίφασης», αναφέρει.

Προσθέτει μάλιστα ότι δεν καταλαβαίνει γιατί η Ελλάδα θα έπρεπε ακόμη και να θέσει το ζήτημα αυτό στο Βερολίνο «αντί της Γερμανίας να συνειδητοποιήσει από μόνη της, από τους μηχανισμούς ελέγχου και ισορροπιών του δικού της συστήματος, ότι αυτό δεν είναι συμβατό με τον ρόλο της στην Ευρώπη».

Όσον αφορά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ο κ. Δένδιας καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, ανάλογη με τη δέσμευση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ηγηθεί μιας «γεωπολιτικής» Επιτροπής.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι εάν οι ηγέτες της ΕΕ κάνουν το ίδιο με την Σύνοδο Κορυφής του Οκωβρίου, ακόμα και αν τελικά αποχωρήσει το Όρουτς Ρέις αυτή την εβδομάδα από την περιοχή, αυτό θα σήμαινε ότι δεν είχαν μάθει το μάθημά τους.

«Εάν κάνεις τα ίδια πράγματα που έκανες στο παρελθόν και περιμένεις μια άλλη εξέλιξη στο μέλλον, αυτό είναι κάτι που περιγράφεται με τη λέξη «αφέλεια»-και αυτός είναι ο ήπιος όρος θα έλεγα».

«Η Ευρώπη θα έστελνε λάθος μήνυμα σε όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Όποιος αυθαιρετεί, όποιος καταπατά το διεθνές δίκαιο, όποιος εκβιάζει, αυτός στο τέλος της ημέρας μένει ατιμώρητος στη χειρότερη περίπτωση ή και αμείβεται κιόλας».

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς τόσο ο νεοκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όσο και ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν, γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή και τα ελληνοτουρκικά προβλήματα.

«Πιστεύω ότι η περιοχή χρειάζεται την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και ιδιαίτερα τη στρατιωτικής τους παρουσίας, με τρόπο που θα αντισταθμίζει την έλλειψη ευρωπαϊκής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Φώφη Γεννηματά, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σεργκέι Στανίσεφ και τους σοσιαλιστές πρωθυπουργούς κι αρχηγούς κρατών της Ε.Ε, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία καταγγέλλει την προκλητική στάση του Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο, και ζητάει να αποφασίσουν την επιβολή κυρώσεων.

Eπιστολή της Φώφης Γεννηματά στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές

Η Φώφη Γεννηματά, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σεργκέι Στανίσεφ και τους σοσιαλιστές πρωθυπουργούς κι αρχηγούς κρατών της Ε.Ε, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία καταγγέλλει την προκλητική στάση του Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου και ζητάει να αποφασίσουν την επιβολή κυρώσεων.

Η κ. Γεννηματά επισημαίνει πως η «Τουρκία ενεργεί ως κράτος ταραξίας, όχι μόνο για την ευρύτερη περιοχή ,αλλά και για όλη την Ευρώπη. Λειτουργεί αποσταθεροποιητικά ως μείζον απειλή για την Ειρήνη και την ασφάλεια. Ξεπερνά κάθε όριο και φραγμό ως επεκτατική, αναθεωρητική δύναμη που θέλει να επιβάλει την κυριαρχία της, μέσω της ισχύος και της καταπάτησης κανόνων και αρχών του διεθνούς δικαίου» .

ζητάει να προχωρήσει η Ένωση τώρα, χωρίς άλλη χρονοτριβή, στην επιβολή αυστηρών, ουσιαστικών κυρώσεων εξηγώντας πως «αυτή τη φορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις ,ώστε να αναγκαστεί η Τουρκία να εγκαταλείψει την έκνομη και επιθετική τακτική της. Γιατί αν δεν υπάρξουν κυρώσεις η αν αυτές είναι ήπιες, η Τουρκία θα αποθρασυνθεί και η ΕΕ θα απαξιωθεί. Οι δήθεν κινήσεις αναδίπλωσης -στα λόγια -που επιχειρεί ο κ Ερντογαν λίγο πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δεν αποτελούν παρά εμπαιγμό της Ένωσης. Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να αφορούν τόσο πρόσωπα που εμπλέκονται σε παραβατικές δραστηριότητες όσο και οικονομικούς τομείς, σύμφωνα και με προτάσεις που έχουν περιληφθεί και ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψηφίσματα -μεταξύ άλλων -τον Οκτώβριο του 2019 μετά την παράνομη εισβολή της στη Συρία και τον Σεπτέμβριο του 2020 για την κρίση στην Αν. Μεσόγειο», υπογραμμίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.