Χρ. Σταϊκούρας: Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης για τις αιτήσεις της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της περιόδου υποβολής αιτήσεων για τον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και μετά τη Δευτέρα άφησε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Με τις αιτήσεις από επιχειρήσεις και επαγγελματίες να έχουν φτάσει στις 380.000 επιχειρήσεις για ποσό που φτάνει στο 1,9 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η διαδικασία και μετά τη Δευτέρα οπότε και λήγει η αρχική προθεσμία.

«Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε και την επόμενη εβδομάδα» αλλά και το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, είπε, αφού για κάποιες από τις εταιρείες θα χρειαστεί μεγαλύτερος έλεγχος από την ΑΑΔΕ. «Θα δούμε αν χρειάζεται να υπάρξει παράταση», είπε εξηγώντας πως «στις προηγούμενες Επιστρεπτέες δώσαμε μία ολιγοήμερη παράταση».

Έκανε σαφές πως το σημαντικό είναι ότι «όλες αυτές οι επιχειρήσεις έχουν δεσμευτεί ότι θα κρατήσουν το προσωπικό τους έως και τον Μάρτιο του 2021».

Προανήγγειλε επίσης την επέκταση της κάλυψης των ιδιοκτητών ακινήτων στα οποία υπάρχει μείωση ενοικίου με την επιστροφή του 50% του ποσού της απώλειας και για τον μήνα Δεκέμβριο.

Για την καταβολή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής Νο 5 επιβεβαίωσε πως θα γίνει τον Ιανουάριο, και είπε πως θα ληφθούν υπόψη και τα δεδομένα του Δεκεμβρίου. Εκανε σαφές πως και στον επόμενο κύκλο το 50% του ποσού θα είναι επιδότηση.

Ο σχεδιασμός του Δεκεμβρίου ακολουθεί τον σχεδιασμό στο υγειονομικό πεδίο. «Μέχρι πριν μία εβδομάδα δεν ήταν ξεκάθαρη η επέκταση του lockdown κατά μία εβδομάδα τον Δεκέμβριο, πλέον αυτή η επέκταση αλλάζει τον σχεδιασμό σε όλο το πακέτο των μέτρων στήριξης». Όχι μόνο στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, αλλά και στις αναστολές και στις άλλες παρεμβάσεις,

Παράλληλα, ο ΥΠΟΙΚ εξήγησε πως η αλλαγή στην υγειονομική απόφαση της κυβέρνησης για παράταση κατά 1 εβδομάδα του lockdown οδηγεί σε επέκταση των μέτρων με τα οποία συνδέεται όπως είναι η Επιστρεπτέα, οι αναστολές, οι υποχρεωτικές μειώσεις ενοικίων.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου