Στις 26 Οκτωβρίου γεννήθηκε ένα υγιές κοριτσάκι από ένα έμβρυο που είχε καταψυχθεί για 27 χρόνια. Η Μόλι Γκίμπσον γεννήθηκε από έμβρυο που καταψύχθηκε το 1992 και αποθηκεύτηκε σε έναν κρυογονικό καταψύκτη. Το 2012, το έμβρυο τοποθετήθηκε σε ένα δοχείο μεταφοράς υγρού αζώτου και στάλθηκε σε εγκατάσταση υιοθέτησης εμβρύων. Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, το έμβρυο εμφυτεύτηκε στη μήτρα της 29χρονης Τίνας Γκίμπσον. Η αδελφή της Μόλυ, η Έμμα, είχε επίσης γεννηθεί από έμβρυο που είχε καταψυχθεί για 24 χρόνια.

«Τα έμβρυα μπορούν να παραμείνουν κατεψυγμένα επ’ αόριστον», δηλώνει ο Μπάρυ Μπερ, καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται κρυοσυντήρηση, τα έμβρυα καταψύχονται και αποθηκεύονται σε υγρό άζωτο στους -196 βαθμούς Κελσίου, μια θερμοκρασία που σταματά κάθε βιολογική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον Μπερ.

Ακόμα κι αν ένα έμβρυο παραμείνει κατεψυγμένο για δεκαετίες, μόλις αποψυχθεί και εμφυτευτεί στη μήτρα, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται κανονικά. Αν και δεν υπάρχει όριο στο πόσο μπορείτε να παγώσετε ένα έμβρυο βιολογικά, υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες που μπορούν να το βλάψουν, δήλωσε ο καθηγητής.

Η ιονίζουσα ακτινοβολία από τον ήλιο «αναμφισβήτητα θέτει κάποιο όριο στην διάρκεια ζωής» του κατεψυγμένου εμβρύου, επειδή μπορεί να προκαλέσει μικρές μεταλλάξεις ή βλάβη στο DNA των κυττάρων, σύμφωνα με τον Μπερ. Η ακτινοβολία μπορεί να διεισδύσει μέσα σε οποιοδήποτε υλικό εκτός από τον μόλυβδο. Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν υποθέσει ότι θα χρειαστούν έως και μερικές εκατοντάδες χρόνια ή μερικές ζωές, για να επηρεάσει η ακτινοβολία τη βιωσιμότητα του εμβρύου.

Η Μέρι Έλεν Παβόν, αναπληρώτρια καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στη Northwestern Medicine στο Ιλινόις, θεωρεί επίσης ότι με τις σύγχρονες μεθόδους κατάψυξης, τα έμβρυα μπορούν να αποθηκεύονται σχεδόν επ’ αόριστο.

Ο τομέας της εμβρυολογίας και των μεθόδων κατάψυξης έχουν προχωρήσει πολύ από τότε που οι ειδικοί άρχισαν να παγώνουν τα έμβρυα τη δεκαετία του 1980, δήλωσε η Παβόν σε συνέντευξή της στο Live Science. Τα έμβρυα καταψύχονταν χρησιμοποιώντας μια μέθοδο αργής κατάψυξης ενώ τώρα αυτό γίνεται πολύ πιο γρήγορα με μια τεχνική που ονομάζεται «υαλοποίηση» (Vitrification).

Επιπλέον, τα έμβρυα καταψύχονται τώρα σε μεταγενέστερο στάδιο ανάπτυξης, όταν είναι πιο ανθεκτικά. Τα πρώτα έμβρυα που καταψύχθηκαν αποτελούνταν από δύο κύτταρα ή έξι με οκτώ κύτταρα. Σήμερα έχουν πάνω από χίλια κύτταρα, προσθέτει η Παβόν.

Τα στοιχεία δεν έχουν δείξει διαφορές στην υγεία των μωρών που γεννήθηκαν από κατεψυγμένα έμβρυα σε σύγκριση με εκείνα που γεννήθηκαν από μεταφορές εμβρύων, δήλωσε ο Μπερ. Υπάρχουν μικρές διαφορές που αναφέρονται στη βιβλιογραφία μεταξύ των δύο, αλλά αυτές αφορούν το ενδομήτριο ή τη βλεννογόνο μεμβράνη της μήτρας και όχι το έμβρυο.

Η συντριπτική πλειονότητα των εμφυτευμένων εμβρύων που δεν καταλήγουν σε εγκυμοσύνη έχουν εγγενείς ανωμαλίες, που όμως δεν προκλήθηκαν από τη διαδικασία κατάψυξης, εξηγεί η Παβόν. Αλλά αν ένα έμβρυο έχει παραμείνει κατεψυγμένο για πολλούς αιώνες και μετά καταλήξει σε εγκυμοσύνη, «δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει ότι η εγκυμοσύνη θα αλλάξει λόγω του χρονικού διαστήματος που έχει παραμείνει κατεψυγμένο».

Ωστόσο, τα έμβρυα συνήθως δεν αποθηκεύονται επ’ αόριστο επειδή οι ασθενείς επιστρέφουν για να τα χρησιμοποιήσουν. Οι γονείς μπορούν επίσης να επιλέξουν να τα δωρίσουν, να τα ξεπαγώσουν ή να μην τα χρησιμοποιήσουν. Για να αποθηκεύσουν τα έμβρυά τους, οι άνθρωποι πληρώνουν ετήσια τέλη. Τα ωάρια μπορούν να διατηρηθούν επίσης επ’ αόριστο, προσθέτει η Παβόν, αλλά επειδή ένα ωάριο είναι ένα μόνο κύτταρο, το ποσοστό επιτυχίας για την εμφύτευση τους είναι χαμηλότερο από ό, τι για τα έμβρυα που έχουν πολλαπλά κύτταρα.

ΠΗΓΗ: Livescience