Ο καιρός με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου – Πότε σταματούν οι βροχές – Με τι καιρό θα κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Ισχυρές βροχές αλλά και καταιγίδες σημειώνονται από χτες σε αρκετές περιοχές, κατά κύριο λόγο στα νότια και ανατολικά της χώρας, λόγω του τελευταίου για τις επόμενες ημέρες αλλά πολύ ισχυρού χαμηλού βαρομετρικού που μας ήρθε από την Κ. Μεσόγειο και θα συνεχίσει να δίνει έντονα φαινόμενα ακόμα σήμερα

α. Μέχρι το μεσημέρι στην Ανατολική και Ν. Πελοπόννησο, την Α. Θεσσαλία, τις Σποράδες και το Α. Αιγαίο.

β. Μέχρι αργά το απόγευμα στην Α. Στερεά, την Εύβοια, τα Δωδεκάνησα και κατά διαστήματα τις Κυκλάδες.

γ. Από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ στην Κρήτη.

Επιπλέον, οι βοριάδες στα πελάγη θα συνεχίσουν να πνέουν θυελλώδεις έως 8 μποφόρ και θα ρίξουν τη θερμοκρασία, τόσο σήμερα όσο και αύριο.

Βέβαια, αυτή η μακροπρόθεσμη και επίμονη παρέλαση ισχυρών κακοκαιριών των προηγούμενων ημερών, αυτή θα είναι η τελευταία για αρκετό διάστημα, καθώς τουλάχιστον για ένα 10ήμερο δε φαίνεται κάτι σημαντικό στον ορίζοντα και θα επικρατήσουν ήπιες καιρικές συνθήκες, με σχετικά υψηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες, γεγονός το οποίο οφείλεται στην επικράτηση του «Ω» εμποδιστή πάνω από μεγάλο μέρος της νότιας Ευρώπης, που όπως μαρτυρά και το όνομά του θα εμποδίζει την ατμοσφαιρική κυκλοφορία και δε θα αφήνει τις κακοκαιρίες από τα δυτικά να μας επηρεάσουν.

Κατά συνέπεια, σαν πρώτη εικόνα τουλάχιστον με τα τωρινά δεδομένα, φαίνεται ότι θα περάσουμε τα Χριστούγεννα με ήπιο καιρό και χωρίς ιδιαίτερα κρύα, σε αντίθεση όμως με την Πρωτοχρονιά που όπως εκτιμάται θα υπερισχύσει ξανά η μεσημβρινή κυκλοφορία, φέρνοντας πιο χειμωνιάτικο σκηνικό, με πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια…!

ΣΗΜΕΡΑ

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, το Α. Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα, θυελλώδεις βοριάδες7-8 μποφόρ στα πελάγη και πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

ΑΤΤΙΚΗ

Βροχές κατά διαστήματα ισχυρές, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα, πολύ ισχυροί βοριάδες στα ανατολικά έως 6-7 μποφόρ και θερμοκρασία έως 14 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τοπικές βροχές, όχι όμως ιδιαίτερα ισχυρές, που βαθμιαία θα σταματήσουν, σε αντίθεση με τους πολύ ενισχυμένους βοριάδες έως 5-7 μποφόρ και θερμοκρασία έως 11 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ

Στα δυτικά λιακάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε ακόμα κατά διαστήματα αυξημένη συννεφιά και τοπικές βροχές, ενώ το πρωί στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν και καταιγίδες. Από το απόγευμα όμως οι βροχές θα περιοριστούν στη Β. Κρήτη και θα έχουμε περαιτέρω βελτίωση. Η ορατότητα τις βραδινές ώρες στα δυτικά και βόρεια θα είναι τοπικά περιορισμένη, ενώ νωρίς το πρωί θα επικρατεί και παγετός. Οι βοριάδες στο Ιόνιο δε θα ξεπεράσουν τα 3-5 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα συνεχίσουν θυελλώδεις έως 7-8 μποφόρ τοπικά, με σταδιακή όμως εξασθένηση από το απόγευμα και η θερμοκρασία θα πέσει ακόμα λίγο, κυρίως τη νύχτα.

Παναγιώτα (Πάττυ) Δ. Σπηλιωτοπούλου

Μετεωρολόγος ΕΡΤ

B.Sc Φυσικός

Μ.Sc Μετεωρολόγος, ΕΚΠΑ

M.Sc Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών (Ακραία Φαινόμενα), ΕΚΠΑ

Μ.Α Δημοσιογράφος, ΕΚΠΑ