Προς νέο lockdown το Λονδίνο – Οι εξελίξεις στην Ευρώπη

Σε ένα νέο lockdown οδεύει το Λονδίνο μετά την έξαρση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. Την ίδια στιγμή κλείνει εκ νέου η Γερμανία και η Ιταλία ετοιμάζεται να  λάβει αυστηρότερα μέτρα την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων. Εισηγήσεις για κλείσιμο και στην Ελβετία 

Όπως μεταδίδει από το Λονδίνο η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Ευδοξία Λυμπέρη, στη Βρετανία, τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνουν τώρα και στον Βορρά, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στο Νότο. Το Λονδίνο παρουσιάζει κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων και αναμένεται να μπει στην τρίτη και αυστηρότερη βαθμίδα περιορισμού από σήμερα κιόλας.

Τα σχολεία στην περιοχή του Γκρίνουιτς νοτιοανατολικό Λονδίνο έκλεισαν από σήμερα, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται και υπάρχουν αρκετοί δήμοι του ανατολικού Λονδίνου με περισσότερα από 350 κρούσματα ανά 100.000 ανθρώπους τις τελευταίες επτά ημέρες. Στο Havering, υπήρχαν 470. Για τη σύγκριση, το Μάντσεστερ που βρίσκεται στην τρίτη βαθμίδα έχει καταγράψει 176 κρούσματα ανά 100.000 τις τελευταίες επτά ημέρες.

Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων για το Λονδίνο, ο υπουργός Υγείας, Μάτ Χάνκοκ πάντως προϊδέασε για την λήψη αυστηρότερων μέτρων που θα οδηγήσει την Βρετανική πρωτεύουσα στην κλίμακα 3 ως προς την αντιμετώπιση των εξελίξεων σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορονοϊού.

Ευρώπη

Σε κατάσταση συναγερμού δείχνει να βρίσκεται πλέον η Ευρώπη.

Η Γερμανία προχωρεί από την Τετάρτη σε ένα νέο lockdown που θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες το λιγότερο και ανάλογα θα ληφθούν αποφάσεις. Κλείνουν σχολεία και καταστήματα μετά την εκθετική αύξηση κρουσμάτων αλλά και μεγάλου αριθμού θανάτων.

«Είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε μέτρα» δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και οι Γερμανοί καλούνται να αποφύγουν μετακινήσεις σε εσωτερικό και εξωτερικό και να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές.

Χαρακτηριστικό είναι πάντως και το γεγονός πως οι ΜΕΘ στη Γερμανία δείχνουν να αγγίζουν τα όριά τους.

 

Στην Ιταλία εξετάζονται αυστηρά μέτρα περιορισμού την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων προκειμένου να αποφευχθεί νέα εκτίναξη θανάτων και κρουσμάτων τον Ιανουάριο. Στο πλαίσιο ενδέχεται να υπάρξει ένα συνολικό lockdown την περίοδο από 24 Δεκεμβρίου έως 2 Ιανουαρίου

Τα όρια της αντοχής του δείχνουν να αγγίζουν και τα νοσοκομεία στην Ελβετία. Όπως αναφέρει η εφημερίδα SonntagsZeitung, ειδικοί και αρμόδιοι κρούουν τον κώδων του κινδύνου και προειδοποιούν για δυσμενείς εξελίξεις, εάν δεν ληφθούν αυστηρότερα μέτρα.

Αυστηρά μέτρα δείχνει να εξετάζει και η Ολλανδία, όπως τουλάχιστον προκύπτει από πληροφορίες που μεταφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Αιτία η έξαρση των κρουσμάτων που δείχνει να οδηγεί σε κλείσιμο καταστημάτων και εμπορικών κέντρων καθώς και σε απόφαση παράτασης χρονικά των σχολικών διακοπών.

Σε γενικές γραμμές οι χώρες της Ευρώπης δείχνουν να κινούνται προς την αυστηροποίηση των μέτρων κατά της διασποράς εξ αιτίας της σημαντικής αύξησης κρουσμάτων και θανάτων αλλά και εν αναμονή της έγκρισης των εμβολίων από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές