Eκνευρισμός στην Άγκυρα – Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις μετά την απόφαση της Oυάσιγκτον να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τη στάση της στο θέμα των S-400.

Συγκεκριμένα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, οι ΗΠΑ τιμωρούν την Τουρκία, για την αγορά και απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400. Ακολούθως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mάικ Πομπέο κάλεσε την Τουρκία να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα με τους S-400 σε συντονισμό με τις ΗΠΑ.

Ο Πομπέο επιβεβαίωσε πως οι αμερικανικές κυρώσεις περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων στον πρόεδρο της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας (SSB) Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τριών ακόμη Τούρκων εργαζομένων της. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB.

Η κίνηση της Ουάσινγκτον, που από καιρό προειδοποιούσε, αναμένεται να εξοργίσει την Άγκυρα και δυνητικά να βλάψει την τουρκική οικονομία, που ήδη πλήττεται από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

«Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε τις κυρώσεις, θα απαντήσουμε στις κυρώσεις εάν χρειαστεί», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ενώ αντίδραση σημειώθηκε και από τη Ρωσία, που χαρακτήρισε τις κυρώσεις ως «παράνομες». Η Τουρκία θα αντιδράσει όποτε κρίνει απαραίτητο και ζητάει να επανεξεταστεί «το τεράστιο λάθος» που έγινε αναφέρει το τουρκικό Υπ. Εξωτερικών.

Ο πρόεδρος της SSB Ισμαήλ Ντεμίρ ανέφερε ότι θα συνεχίσουν την ίδια πορεία.

«Προαίσθηση» Ερντογάν για τις κυρώσεις

Εκνευρισμό και ανησυχία στην Άγκυρα που σπεύδει όψιμα σε διαβεβαιώσεις και εκκλήσεις για τους S-400 και τα F-35, αλλά και σε προσκλήσεις για διάλογο και συνεννόηση, προκαλεί η απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσει σε σκληρές κυρώσεις ενώ και η Ε.Ε στο τελευταίο συμβούλιο κορυφής μπήκε στον ίδιο δρόμο.

Ο Τούρκος πρόεδρος φάνηκε να είχε «προαισθανθεί» την απόφαση της Ουάσιγκτον όταν δήλωνε ότι περίμενε στήριξη και όχι κυρώσεις. Όπως δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν: «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η ρητορική των κυρώσεων εναντίον της χώρας μας αυξήθηκε στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και οι διαδικασίες τους κινούνται. Δεν περιμένουμε κυρώσεις αλλά στήριξη. Εμείς δεν είμαστε ποτέ μια χώρα που επιδιώκει την ένταση και μάλιστα τη σύγκρουση, ούτε με τους γείτονές της, ούτε με κανέναν άλλον».

Την επιβολή κυρώσεων είχε θεωρήσει δεδομένη και ο γενικός διευθυντής του συμβουλίου ελληνοαμερικανικής ηγεσίας, Έντι Ζεμενίδης μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ: «αυτές οι κυρώσεις έχουν και δικομματική υποστήριξη και στη Βουλή και στη Γερουσία».

Το ίδιος πρόθυμος για διάλογο και συνεννόηση εμφανίζεται και ο Tούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, αλλά προκλητικά επιμένει ότι η Ελλάδα δημιουργεί τα προβλήματα: «συνεχίζουμε να το λέμε στους Αμερικανούς ότι είμαστε πρόθυμοι να μιλήσουμε και να επιλύσουμε το θέμα της αλληλεπίδρασης του συστήματος S-400 και των F-35».

Η δήλωση προθέσεων της Τουρκίας δεν πείθει τον Μάνφρεντ Βέμπερ (επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο), που δηλώνει στην CORRIERE DELLA SERA ότι: «Η απόφαση του Συμβουλίου, με στοχοθετημένες κυρώσεις κατά ατόμων ή εταιρειών, είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά όχι αρκετό. Πρέπει να αναπτύξουμε μια λίστα με βαριά μέτρα για το εμπόριο, τις τραπεζικές κινήσεις και ακόμη και την οικονομική συνεργασία για να δείξουμε στον Ερντογάν ότι έχουμε ήδη προσφέρει πολλά και αν δεν υπάρχει κίνηση από την πλευρά του, τότε θα χτυπήσουμε σκληρά».

«Όλα αυτά τα εργαλεία θα τα χρησιμοποιήσουμε, προκειμένου να είναι ένας αποτελεσματικός μοχλός πίεσης, προκειμένου να τερματιστεί η προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Κενό στρατηγικής διαπιστώνει μιλώντας στον REAL FM ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας: «Δυστυχώς πρόκειται για μια μεγάλη αποτυχία και δεν είναι όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης ένα βήμα μπρος γιατί έτσι κινείται η Ευρωπαϊκή Ένωση, αργόσυρτα».

Η Ελλάδα έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της λέει η Ντόρα Μπακογιάννη: «Εάν πραγματικά πιστεύετε στη δύναμη των επιχειρημάτων σας, εάν πραγματικά πιστεύετε ότι το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος σας, θα πάμε στην Χάγη και θα αποφασίσει η Χάγη».

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Απόκης, Κώστας Σκουλάς, Αριάνα Φερεντίνου

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις:

Αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία από τις ΗΠΑ