Ο φονικός ιός βάζει ξανά σε lockdown την Ευρώπη

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας σαρώνει την Ευρώπη με αποτέλεσμα να έχουμε καθολικά lockdown και ακόμα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Ιταλία: έρχονται νέα περιοριστικά μέτρα για τα Χριστούγεννα. Ο συναγερμός σήμανε μετά τις εικόνες που είδαμε χθες στο Μιλάνο και τη Ρώμη με τον κόσμο να έχει γεμίσει τα μαγαζιά.

Ολλανδία: Όλα κλειστά από την Τετάρτη 16/12 και για 5 εβδομάδες. Είναι μια από τις χώρες που είχε προσπαθήσει να αποφύγει το αυστηρό λοκντάουν αλλά όχι μόνο δεν τα κατάφερε αλλά θα επιτρέπει συναντήσεις μόνο 2 ενηλίκων και για τις μέρες των Χριστουγέννων τριών ατόμων.

Γερμανία: Από την Τετάρτη 16/12 αυστηρά μέτρα. Κλείνουν όλα τα καταστήματα και τα κέντρα ομορφιάς, ενώ σε κάποια κρατίδια κλείνουν και τα σχολεία. Μέχρι τώρα η Γερμανία είχε επιλέξει ένα λαιτ λοκντάουν αλλά αυτό δεν βοήθησε στον έλεγχο της πανδημίας.

Βρετανία: Τα Χριστούγεννα «θα κοστίσουν ζωές». Οι επιστήμονες προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι η χαλάρωση των μέτρων για 5 μέρες θα φέρει αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων. Ζητούν από την κυβέρνηση να μην επιτρέψει τα οικογενειακά τραπέζια.

Γαλλία: μια από τις χώρες που χαλαρώνουν τα μέτρα. Από σήμερα η καθολική απαγόρευση αντικαθίσταται από νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορία ενώ κι αυτή δεν θα ισχύσει για την παραμονή των Χριστουγέννων. Παρόλα αυτά ο πρωθυπυοργός ζήτησε από τους πολίτες να μπουν σε οικειοθελή καραντίνα πριν συναντήσουν τους συγγενείς τους. Άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας για τις 24/12.

Tουρκία: Lockdown την Πρωτοχρονιά για 4 ημέρες από τις 9 το βράδυ τα Παραμονής μέχρι 4 Ιανουαρίου.

Ρεπορτάζ: Παντελής Γκόνος

Πηγή: ΕΡΤ