Π. Ρουπακιώτης: Ο πρώτος Έλληνας γιατρός που εμβολιάστηκε στη Βρετανία

Ο πρώτος Έλληνας γιατρός που έκανε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού ζει στη Μεγάλη Βρετανία. Πρόκειται για τον Παναγιώτη Ρουπακιώτη, ο οποίος είναι ορθοπεδικός. Μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» για τις πιο κοινές παρενέργειες που μπορεί κάποιος να εμφανίσει. Ο ίδιος, όπως είπε το μόνο που ένιωσε ήταν ο αναμενόμενος ήπιος πόνος στο σημείο της ένεσης.

Προχωρά η διαδικασία του εμβολιασμού του νοσηλευτικού προσωπικού και των ηλικιωμένων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κ. Ρουπακιώτης ήταν ο πρώτος Έλληνας γιατρός που εμβολιάστηκε στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς ανήκει στην ομάδα των υγειονομικών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στον φονικό ιό.

«Η διαδικασία αυτή τη στιγμή δεν είναι οργανωμένη. Απλά επειδή έχει δοθεί η επείγουσα διαβάθμιση σε ιατρικό προσωπικό, εγώ βρισκόμουν στα επείγοντα οπότε έκανα το εμβόλιο», ανέφερε ο Π. Ρουπακιώτης.

Ο ίδιος εξήγησε πώς λειτουργεί το εμβόλιο στον οργανισμό και πώς χορηγείται.

«Πρέπει να δώσεις το όνομα σου και τα στοιχεία σου, σου δίνουν οδηγίες τις οποίες τις διαβάζεις γιατί πρέπει να ξέρεις τι βάζεις στον οργανισμό σου. Έπειτα από τρεις εβδομάδες κάνεις τη δεύτερη δόση. Εφόσον περάσουν επτά μέρες από τη δεύτερη δόση, είσαι πραγματικά προστατευμένος. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να φοράω τη μάσκα μου και να προσέχω για να μην κολλήσω συναδέλφους και ασθενείς», υπογράμμισε ο κ. Ρουπακιώτης.

Το εμβόλιο εγκρίθηκε τόσο γρήγορα λόγω της έκτακτης ανάγκης που έχει προκύψει από την πανδημία του κορονοϊού, σημείωσε.

«Είχε γίνει μια μεγάλη κλινική έρευνα σε 44 χιλιάδες εθελοντές η οποία έδειξε οτι υπάρχει 95% αποτελεσματικότητα. Ένα πολύ υψηλό ποσοστό. Αυτό που πρέπει να πολεμήσουμε είναι η πανδημία», ανέφερε.

Σχετικά με το εμβόλιο αναφέρει: «Το MRNA εμβόλιο δεν περιέχει τον ιό αλλά τον γενετικό κώδικα που δίνει εντολή στον οργανισμό και στα αντισώματα. Δεν αλλάζει το DNA απλά μαθαίνει στα κύτταρα να δημιουργούν αυτή τη μικρή ακίδα που προσκολλάται στα κύτταρα, την ακίδα του ιού που υπάρχει στην επιφάνεια του για να δημιουργήσει τα αντισώματα για να μπορέσει κάποιος να προστατευτεί ώστε αν κολλήσει κάποιος να έχει ήπια συμπτώματα ή να μην έχει καθόλου συμπτώματα».

«Μόνο πόνο στο σημείο της ένεσης είχα, δεν είχα κανένα άλλο σύμπτωμα. Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι να υπάρχει οίδημα στο σημείο της ένεσης. Οι πιο κοινές παρενέργειες που είναι ένας στους δέκα είναι, πονοκέφαλος, μυϊκός πόνος, ρίγος, πόνοι στις αρθρώσεις και πυρετός», συμπληρώνει.

Διευκρίνισε πως όσοι έχουν αλλεργίες δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα τα δεδομένα γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

«Όταν σου δίνουν το φυλλάδιο οδηγιών έχει όλες τις πληροφορίες αλλά έχει και τηλέφωνα. Το εμβόλιο βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. Δύο νοσηλευτές στην Αγγλία εμφάνισαν αντίδραση λόγω αλλεργιών, έτσι σταμάτησαν να δίνουν το εμβόλιο σε άτομα με αλλεργίες», κατέληξε.