Επιταχύνεται η διαδικασία αξιολόγησης του εμβολίου της Moderna 

Επιταχύνεται η διαδικασία αξιολόγησης και αδειοδότησης και του εμβολίου της Moderna από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού η προγραμματισμένη για τις 12 Ιανουαρίου 2021 έκτακτη συνεδρίαση του, μετατίθεται για τις 6 Ιανουαρίου 2021, αφού η Moderna απέστειλε και τα τελευταία εκκρεμή στοιχεία στο πλαίσιο της κυλιόμενης επισκόπησης που αφορούν ειδικά την παρασκευή του εμβολίου για την αγορά της ΕΕ.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του EMA Έμερ Κούκ δήλωσε ότι η αναθεώρηση στα χρονοδιαγράμματα για την αξιολόγηση των εμβολίων COVID-19 κατέστη εφικτή λόγω των απίστευτων προσπαθειών όλων των συμμετεχόντων σε αυτές τις αξιολογήσεις. Μεταξύ αυτών οι πρόεδροι των επιστημονικών επιτροπών, οι εισηγητές και οι ομάδες αξιολόγησής τους, επιστημονικοί εμπειρογνώμονες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και το προσωπικό στον EMA.

Διευκρίνισε πάντως ότι τα χρονοδιαγράμματα, όπως και για κάθε φάρμακο, καθορίζονται προσωρινά, ο σχεδιασμός αναθεωρείται συνεχώς ώστε να βελτιωθούν περαιτέρω όλες τις διαδικαστικές πτυχές που πρέπει να υπάρχουν για μια ισχυρή επιστημονική αξιολόγηση που οδηγεί σε άδεια κυκλοφορίας σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Κατέληξε λέγοντας ότι «ο αριθμός των λοιμώξεων αυξάνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και γνωρίζουμε την τεράστια ευθύνη που έχουμε για να διαθέσουμε ένα εμβόλιο στην αγορά όσο πιο γρήγορα είναι εφικτό, διατηρώντας παράλληλα την αξιοπιστίας της επιστημονικής μας εξέτασης. »

Η επιτροπή πάντως θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της το συντομότερο δυνατό χρονικό σημείο, αλλά μόνο εάν τα στοιχεία δείχνουν πειστικά ότι τα οφέλη του εμβολίου είναι μεγαλύτερα από τυχόν πιθανούς κινδύνους. Η σύσταση θα βασίζεται στη δύναμη των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου και τίποτα άλλο.

Η άδεια κυκλοφορίας διασφαλίζει ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 πληρούν τα ίδια υψηλά πρότυπα με όλα τα εμβόλια και τα φάρμακα στην ΕΕ. Θα ισχύει ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, επιτρέποντας σε όλα τα κράτη μέλη να επωφεληθούν από την κοινή εργασία που επιτελείται σε επίπεδο ΕΕ και θα τους επιτρέψει να ξεκινήσουν ταυτόχρονα τις εκστρατείες εμβολιασμού τους.

Ανταπόκριση Στρασβούργο, Κώστας Δαβάνης