«Σκληρό» lockdown σε τρεις δήμους της δυτικής Αττικής – Στο «κόκκινο» η Β. Ελλάδα

Με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί από αύριο και για μία εβδομάδα αντιμετωπίζεται η βεβαρημένη επιδημιολογικά κατάσταση σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Μάνδρα – Ειδυλλίας. Ο Νίκος Χαρδαλιάς απηύθυνε ισχυρή σύσταση για τήρηση των μέτρων, ενώ οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί, ενώ την ίδια στιγμή στο «κόκκινο» εξακολουθούν να βρίσκονται περιοχές της Βορείου Ελλάδας.

Σε σκληρότερο lockdown στη Δυτική Αττική οδήγησε το ιδιαιτέρως υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Από τις 6 το πρωί της Παρασκευής και για μία εβδομάδα στους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας Ειδυλλίας:

– απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 6 το απόγευμα ως τις 5 το πρωί εξαιρουμένων των εργαζομένων που θα έχουν βεβαίωση κυκλοφορίας από τους εργοδότες τους

– αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου (Click Away, κομμωτήρια, καταστημάτα περιποίησης νυχιών, βιβλιοπωλεία) και η λειτουργία των λαϊκών αγορών

– δεν θα γίνεται καμία θρησκευτική τελετή με εξαίρεση τις κηδείες με όχι πάνω από 10 συγγενείς

– κλειστοί θα είναι οι ναοί για προσωπική λατρείαlockdown

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς «Είναι ο μόνος τρόπος για να μην χρειαστεί να πάμε σε πρόσθετη αυστηροποίηση των μέτρων που πιστέψτε με δεν το επιθυμεί κανείς. Ισχυρότατη η σύσταση – παράκληση να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα με ευλάβεια».

Μαζικά θα γίνονται τα rapid testς στους κατοίκους, ενώ μοριακός έλεγχος θα γίνεται κάθε 5 μέρες σε εργαζόμενους στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων. Σαρωτικοί θα είναι οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες

Στο «κόκκινο» η Βόρεια Ελλάδα

Σε αρκετές περιοχές της Βόρεια  Ελλάδας τα κρούσματα παραμένουν υψηλά παρότι σχετική μείωση άρχισαν να παρουσιάζουν οι εισαγωγείς στα νοσοκομεία.

Το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν 1.155 νέα κρούσματα, 542 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ 78 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια, οι εντατικές γεμάτες οι θάνατοι ισοδυναμούν με πτώση αεροσκάφους και το θέμα που τίθεται είναι να αρχίσει να θεωρείται φυσιολογικό το να χάνουμε 80-90-100 ανθρώπους καθημερινά» δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλλος.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αν δεν τηρηθούν τα μέτρα θα θρηνήσουμε περισσότερους νεκρούς.

«Μια πραγματικότητα που μας τραυματίζει συνολικά, ένας απολογισμός που μας μουδιάζει ως κοινωνία» αναφέρει σε συγκινητική της ανάρτηση η πρόεδρος της Δημοκρατίας και σημειώνει:

«Ας μη συμφιλιωθούμε με την απώλεια. Ας μη τη συνηθίσουμε. Ας μην ξεχάσουμε όσους έφυγαν, έστω κι αν η ανάμνησή τους εξουθενώνει την ηθική μας αντοχή. Αθέατοι πια, αλλά ονομασμένοι, οι νεκροί μας γίνονται φιλικοί, παρηγορητικές σκιές στη δύσκολη καθημερινότητά μας».

Ανησυχία στην Κοζάνη

Παρότι βρίσκεται σε καθεστώς lockdowwn μεγαλύτερο διάστημα η περιφερειακή ενότητα Κοζάνης τα κρούσματα δεν λένε να πέσουν.

«Τα μεγέθη δεν είναι καλά όπως εξελίσσονται γι’ αυτό η προσπάθεια θα είναι πρώτον η αυστηρή τήρηση των μέτρων» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχoΐδης που σήμερα πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κοζάνη.

Στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί και στοχευμένοι.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Νίκος Καπόγλης