Η British American Tobacco ξεκινά κλινικές δοκιμές του εμβολίου κατά του κορονοϊού από φυτά καπνού

Η εταιρεία British American Tobacco (BAT) έλαβε έγκριση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου κατά της COVID-19, σε ανθρώπους.

Η ΒΑΤ αναπτύσσει πειραματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού από φυτά καπνού, το οποίο μπορεί να παραχθεί μέσα σε έξι εβδομάδες, με τη βοήθεια της αναπτυσσόμενης τεχνολογίας της καλλιέργειας του φυτού του καπνού, η οποία έχει αρκετά πλεονεκτήματα έναντι της συμβατικής τεχνολογίας παραγωγής εμβολίων.

Η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι η σύνθεση του εμβολίου της παραμένει σταθερή σε θερμοκρασία δωματίου, σε αντίθεση με αυτό της Pfizer / BioNTech, το οποίο πρέπει να αποθηκευτεί και να μεταφερθεί στους περίπου -70C.

Το εμβόλιο αναπτύχθηκε από τη θυγατρική εταιρεία βιοτεχνολογίας της ΒΑΤ, την Kentucky BioProcessing (KBP), η οποία στο παρελθόν έχει αναπτύξει μια θεραπεία για τον ιό Έμπολα ενώ αναπτύσσει και ένα εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης.

Η ΚΒΡ κλωνοποίησε ένα τμήμα της γενετικής αλληλουχίας του κορονοϊού και ανέπτυξε ένα πιθανό αντιγόνο, το οποίο στη συνέχεια εισάγεται σε φυτά καπνού για αναπαραγωγή. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι μπορεί να μετατρέψει τα φυτά καπνού σε «εργοστάσια βιοπαραγωγής» ικανά να παράγουν πρωτεΐνες.

Σύμφωνα με την ΚΒΡ, τα φυτά μπορούν να μεγαλώσουν έως και τρία μέτρα, να συλλεχθούν και να υποστούν επεξεργασία, μέσα σε έξι εβδομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι οι σχετικές πρωτεΐνες παράγονται γρηγορότερα από τις παραδοσιακές μεθόδους.

Η εταιρεία, η οποία αγοράστηκε από την BAT το 2014, λέει ότι μπορεί επίσης να κωδικοποιήσει προσωρινά τα φυτά καπνού με τις γενετικές οδηγίες για την παραγωγή συγκεκριμένων πρωτεϊνών.

«Η έναρξη κλινικών δοκιμών των εμβολίων κατά της Covid-19 και της εποχικής γρίπης σε ανθρώπους, αποτελεί σημαντικό ορόσημο και αντικατοπτρίζει τις σημαντικές προσπάθειές μας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των βιολογικών προϊόντων μας», δήλωσε ο David O’Reilly, διευθυντής επιστημονικής έρευνας στην ΒΑΤ.

ΠΗΓΗ: TheGuardian