Τουρκικές προκλήσεις: «Όχι» σε προσχηματικό διάλογο λέει η Αθήνα

Ευκαιριακή θεωρεί η Αθήνα την αλλαγή στάσης της Τουρκίας, που δηλώνει τώρα έτοιμη για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, αποδίδοντας μάλιστα αδιαλλαξία στην ελληνική πλευρά. «Όχι» σε προσχηματικό διάλογο, είναι η ξεκάθαρη απάντηση της Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, ο Ερντογάν της ανέφερε ότι η Τουρκία θέλει να ανοίξει μια καινούρια σελίδα στις σχέσεις της με την ΕΕ και ευχαρίστησε τη Γερμανίδα Καγκελάριο για την εποικοδομητική της συμβολή.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις πτυχές που θα αναπτύξουν τις σχέσεις των δύο χωρών και αξιολόγησαν τις ευρωτουρκικές σχέσεις σε αυτήν τη νέα περίοδο.

Υπόθεση κατασκοπείας: Συνελήφθη στη Ροδόπη και ο μάγειρας του πλοίου

Χειροπέδες πέρασε η αστυνομία και στον 52χρονο μάγειρα που κατηγορείται για κατασκοπία κατά της χώρας μας στη Ρόδο. Είχε προηγηθεί η σύλληψη του γραμματέα του τουρκικού προξενείου, που προκάλεσε και την αντίδραση της Άγκυρας, η οποία κατηγόρησε την Αθήνα για παραβίαση των διεθνών συμβάσεων.

Αμφότεροι αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και θα απολογηθούν στην ανακρίτρια την Δευτέρα.

Ο κύκλος των ερευνών έχει ανοίξει και σε άλλες πτυχές της υπόθεσης, κυρίως στην αναζήτηση και πιστοποίηση και άλλων ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση κατασκοπείας όπως προκύπτει από τη δικογραφία.

Φαίνεται ότι πιστοποιείται η συμμετοχή τουλάχιστον δύο ακόμη ατόμων, ενώ επιχειρείται να φωτιστεί και η διαδρομή του χρήματος, αν υπήρχαν δηλαδή οικονομικά ανταλλάγματα έναντι αυτής της κατασκοπευτικής δραστηριότητας.

Πηγή: ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Ανταπόκριση από Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου