Εντείνονται οι προετοιμασίες για τον μαζικό εμβολιασμό στη χώρα μας

Εντείνονται οι προετοιμασίες στη χώρα μας για τον μαζικό εμβολιασμό που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Κυριακή.

Στη μάχη κατά της πανδημίας μπαίνουν και άλλα εμβόλια εκτός της Pfizer, ώστε στις αρχές του νέου χρόνου να ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Ευάγγελο Μανωλόπουλο και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, το εμβόλιο της Pfizer, με το οποίο θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί την Κυριακή στη χώρα μας, παρέχει προστασία στον ανθρώπινο οργανισμό σε ποσοστό 80% από την πρώτη ακόμη δόση, ύστερα από περίπου δύο εβδομάδες, ωστόσο, ακόμη και όταν θα το κάνει μεγάλο μέρος του πληθυσμού, θα πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες. Όπως τόνισε ο κ. Μανωλόπουλος, αυτό συμβαίνει διότι ο εμβολιασμός δεν εξασφαλίζει ότι κάποιος δεν θα κολλήσει τον ιό, απλά δεν θα νοσήσει σοβαρά, οπότε, υπό αυτήν την έννοια, θα συνεχίσει να τον μεταδίδει. Επομένως, η κανονικότητα θα επανέλθει πλήρως, όταν θα εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός και αποκτηθεί η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης, δηλαδή δεν θα είναι πλέον κανείς μολυσμένος, κατέληξε ο καθηγητής.

Επιστήμονες και κυβέρνηση επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους  πως οποιαδήποτε  χαλάρωση θα γεμίσει τις εντατικές. Ο εμβολιασμός και η αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας θα μας δώσουν πίσω τη ζωή μας.

 

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΓΟΥΡΛΑ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΤΑ ΤΣΙΟΠΡΑ, ΜΑΚΗΣ ΝΑΣΙΑΔΗΣ