Η μετάλλαξη του κορονοϊού ανησυχεί σφόδρα το Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο μπαίνει σε αποκλεισμό καθώς η μία μετά την άλλη χώρα απαγορεύει τις πτήσεις από το ΗΒ εξαιτίας του νέου στελέχους του κορονοϊού.

Το Λονδίνο και η νοτιοανατολική χώρα σε απομόνωση από την υπόλοιπη χώρα.

Σήμερα πραγματοποιείται έκτακτη συνάντηση Κόμπρα στη Νταουνιγκ Στριτ για τα κρουσμάτων που έχουν εκτιναχτεί απειλώντας την ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας.

Η Σκοτία «οχυρώνει» τα σύνορα της με την Αγγλία διεξάγοντας αυστηρούς ελέγχους για να εμποδίσει το υπέρ μεταδιδόμενο στέλεχος του κορονοϊού να εξαπλωθεί στα εδάφη της.

Αντίστοιχα η Γαλλία έκλεισε τις εισόδους από το ΗΒ, το ευρωτούνελ και το λιμάνι στο Καλαί από την Κυριακή το βράδι 10μμ αρχικά για τουλάχιστον 48 ώρες. Διακόπηκε έτσι απότομα το εμπόριο και καθηλώθηκαν όλα τα φορτηγά με εμπορεύματα από το ΗΒ προς το Καλαί πέντε μέρες πριν τα Χριστούγεννα.

Η κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία συστήνει στους μεταφορείς να αποφύγουν τις εξόδους της χώρας στο Κεντ μέχρι νεοτέρας.

Περίπου 8,000 φορτηγά ακινητοποιούνται στη βρετανική πλευρά εκτός ευρωτούνελ.

13,000 φορτηγά αντίστοιχα ακινητοποιούνται στο Ντόβερ εκτός φέρι μποτ.

Η λιμενική αρχή του Ντόβερ στη Νότια Αγγλία εξέδωσε έκτακτη ενημέρωση:

«Η κυκλοφορία ασυνόδευτων εμπορευμάτων εξακολουθεί να επιτρέπεται προς τη Γαλλία. Η κυκλοφορία προς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν επηρεάζεται επί του παρόντος από αυτούς τους περιορισμούς (υπόκεινται σε προϋπάρχοντες ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τουρίστες), αλλά παρακαλούμε επικοινωνήστε με τους φορείς εκμετάλλευσης πορθμείων σχετικά με τις αναχωρήσεις τους.»

Και η Ολλανδία κλείνει το λιμάνι για επιβάτες από το ΗΒ αλλά όχι για τα φορτηγά -ακόμη.

Αναφέρθηκαν περισσότερα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες από ποτέ.

 

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη