Γαλλία: Απαγορεύτηκε η χρήση drone για την επιτήρηση διαδηλώσεων

Το Συμβούλιο της Επικρατείας στη Γαλλία απαγόρευσε τη χρήση μη επανδρωμένων ιπτάμενων μέσων (drones) για την επιτήρηση των διαδηλώσεων στους δρόμους του Παρισιού, μετά τις καταγγελίες από την οργάνωση Quadrature du Net (LQDN), η οποία εξέφραζε ανησυχία για τη χρήση drones «για σκοπούς της διοικητικής αστυνομίας».

Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αστυνομική επιτήρηση από drone δεν μπορεί να προβλέπεται «χωρίς προηγούμενη παρέμβαση ενός κειμένου» που να την επιτρέπει και να ορίζει τους τρόπους χρήσης της. Αν δεν υπάρχει τέτοιο κείμενο, υπογραμμίζει το δικαστήριο, «υπάρχει σοβαρή αμφιβολία για τη νομιμότητα» επιτέλεσης μιας επιτήρησης με τη χρήση drones.

Κατόπιν της απόφασης, ο αστυνομικός διευθυντής του Παρισιού, Ντιντιέ Λαλμάν, «πρέπει να σταματήσει, χωρίς καθυστέρηση, να προβαίνει σε μέτρα επιτήρησης με drone των συναθροίσεων ανθρώπων εν δημοσία οδό», αναφέρει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ήδη τον Μάιο, το δικαστήριο είχε απαγορεύσει τη χρήση drones για την επιτήρηση της πρωτεύουσας στη διάρκεια της άρσης των μέτρων περιορισμού που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας της Covid-19.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο