Folli Follie: Εξηγήσεις για την αναφορά σε Τσίπρα ζητά η ΝΔ – Προσφυγή στη Δικαιοσύνη ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει για την υπόθεση Folli Follie μετά τις αποκαλύψεις στην έκθεση διαχειριστικού ελέγχου, ότι κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται σε e-mail υπαλλήλων και υψηλόβαθμων στελεχών. Η ΝΔ ζητά απαντήσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία κάνει λόγο για προσπάθεια αντιπερισπασμού της κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, σε άλλο e-mail που περιλαμβάνεται στην έκθεση της PWC με παραλήπτη τον μεγαλομέτοχο της εταιρείας, το υψηλόβαθμο στέλεχος υποστηρίζει ότι ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ήταν ενήμερος για τη συνδρομή στον όμιλο.

Στον πόλεμο ανακοινώσεων ο ΣΥΡΙΖΑ, βάζει στο κάδρο το υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας, προαναγγέλλοντας προσφυγή στη δικαιοσύνη. Στον αντίποδα η ΝΔ ζητά εξηγήσεις για την ύπαρξη του ονόματος του Αλέξη Τσίπρα στο ηλεκτρονικό μήνυμα και την συνοδευτική αναφορά περί της γνώσης του.

«Tα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως από την έρευνα για το μεγάλο σκάνδαλο της Folli Follie αποκαλύπτουν ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ήταν ενήμερος για τις παρεμβάσεις υπέρ των προφυλακισμένων επιχειρηματιών. Ο κ. Μπαλαούρας εμφανίζεται ξανά ως μεσολαβητής υπέρ των συμφερόντων της εταιρείας. Κι όλα αυτά την εποχή που οι αρχές και η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «έπαιζαν καθυστέρηση» όταν ήδη είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

«Η ΝΔ αποκρύπτει επιμελώς δυο βασικές πτυχές της υπόθεσης: Ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη, μόλις πριν λίγες μέρες, αρχειοθέτησε οριστικά τη δικογραφία για τυχόν ευθύνες και καθυστερήσεις της επιτροπής κεφαλαιαγοράς. Και ότι η ίδια υπερψήφισε ως αντιπολίτευση και επανέφερε το 2020 ως κυβέρνηση την δήθεν «σκανδαλώδη» τροπολογία», αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Κύκλο ομόκεντρων συγκρούσεων έχει ανοίξει και το απόσπασμα της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, με το οποίο ζητείται από τον μεγαλομέτοχο της Folli Follie το πράσινο φως για την εκταμίευση κονδυλίου το ύψος του οποίου εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει ο αριθμός 80, που έχει αναγραφεί εντός παρενθέσεως. Παρ’ότι από την αλληλογραφία έχει καταγραφεί η έγκριση, δεν έχει επαληθευτεί μέχρι στιγμής η πληρωμή τέτοιου ποσού.

“Ουδέποτε παρεμπόδισα τον έλεγχο της υπόθεσης Folli Follie. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να εμφανίσει ως δήθεν προσωπικό μου όφελος ή προσωπική μου απολαβή, τις δωρεές ύψους 80.000 ευρώ σε ιατρικά μηχανήματα που έγιναν απευθείας στα νοσοκομεία της Ηλείας», δηλώνει ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας.

Κατά πληροφορίες ο διευθυντής ασφαλείας της εταιρείας φέρεται να αρνήθηκε ότι πραγματοποίησε οποιαδήποτε πληρωμή μετρητών ως απάντηση στο αίτημα για την στήριξη της Folli Follie. Αντ`αυτού ισχυρίστηκε ότι προχώρησε σε χορηγία ή χορηγίες για φιλανθρωπικούς σκοπούς σε περισσότερες από μια οντότητες, οι οποίες εδρεύουν στην περιφέρεια του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσφυγές στη Δικαιοσύνη έχουν προαναγγείλλει οι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στα email που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης μάλιστα απέστειλε εξώδικη δήλωση σε ιστοσελίδα.

Το χρονικό της κατάρρευσης μιας αυτοκρατορίας

Έχουν περάσει 2 1/2 χρόνια από το πρωινό της 4ης Μαΐου 2018, οπότε και αποκαλύφθηκε το περιεχόμενο της έκθεσης του αμερικανικού fund Quintessential Capital Management το οποίο ξεσκέπαζε τον μηχανισμό παραποίησης των οικονομικών στοιχείων της Folli Follie.

Η μετοχή το επόμενο διήμερο βουλιάζει με δύο διαδοχικά limit down ενώ δέχεται ισχυρούς κλυδωνισμούς το επόμενο χρονικό διάστημα. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αιφνιδιάζεται και στις 25 Μαίου αποφασίζει την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρίας.

Η εταιρία Folli Follie ιδρύθηκε το 1982 από τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο και τη σύζυγο του Καίτη. Το 1995 άρχισε να δραστηριοποιείται στην Ιαπωνία ενώ έως το 2018 είχε επεκταθεί σε στρατηγικές αγορές με καταστήματα σε Πεκίνο, Τόκιο και Ταϊβάν καθώς και σε ΗΠΑ και Νότια Αφρική.

Έως τότε όλα έμοιαζαν λαμπερά και η Folli Follie χαρακτηριζόταν ως «χρυσή αυτοκρατορία».

Τις πρώτες ημέρες που ξέσπασε το σκάνδαλο στο επίκεντρο των ερευνών βρέθηκε η δραστηριότητα του ομίλου στην Ασία. Η έρευνα έδειξε παραποίηση των οικονομικών καταστάσεων του ομίλου επί σειρά ετών.

Σύμφωνα με το πόρισμα, το 90% του τζίρου στην Ασία γίνονταν μέσω κυκλικών, απολύτως εικονικών συναλλαγών.

Ο μηχανισμός παραποίησης στοιχείων είχε στηθεί στην Ασία μέσω ενός δικτύου εταιρειών όπου οι τζίροι «γύριζαν» μεταξύ των διαφορετικών εταιρικών οντοτήτων και εμφανίζονταν πολλαπλάσιοι από ό,τι πραγματικά ήταν.

Συνολικά εντοπίστηκαν 27 εταιρείες με έδρα το Χονγκ-Κονγκ οι οποίες λειτουργούσαν ως «οχήματα» για αυτήν την πρακτική.

Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο αυξάνονταν εικονικά και τα διαθέσιμα των τραπεζικών λογαριασμών.

Τον Αύγουστο το 2018, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε πρόστιμα συνολικά 4 εκατ. ευρώ σε 9 φυσικά πρόσωπα και την εταιρεία Folli Follie.

Tέλος του 2018, ασκούνται οι πρώτες διώξεις, μετά από έρευνα του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση. Ένα χρόνο μετά, ασκήθηκε η δεύτερη, ακόμα πιο βαριά, ποινική δίωξη, ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος κατηγορήθηκαν και ως συνιδρυτές μιας εγκληματικής οργάνωσης που πλαστογραφούσε τραπεζικά στοιχεία για να χειραγωγήσει την αγορά.

Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος αποχωρεί από τη διοίκηση της εταιρείας και τοποθετείται νέα με παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

To Φεβρουάριο του 2019 η Επ. Κεφαλαιαγοράς επιβάλει πρόστιμα 20,3 εκατ. ευρώ σε 10 σχετιζόμενα με την εταιρία φυσικά πρόσωπα της οικογένειας Κουτσολιούτσου και 7 ακόμη άτομα της εταιρίας για παραβάσεις της απαγόρευσης χειραγώγησης της Αγοράς

Το νέο δικαστικό-πολιτικό κεφάλαιο της ιστορίας της Folli Follie γράφεται αυτές τις ημέρες.

Πηγή: ΕΡΤ1

Επιμέλεια-Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Μαρίνα Παπαδάκη, Γιάννης Φασουλάς, Λίνα Μπεθάνη, Ραλλού Αλεξοπούλου