«Κόκκινη ζώνη» όλη η Ιταλία από την Πέμπτη

Σε μια μεγάλη «κόκκινη ζώνη» μετατρέπεται όλη η Ιταλία από το πρωί της Πέμπτης. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε προειδοποίησε ότι αν τον Ιανουάριο «υπάρξει τρίτο κύμα της πανδημίας ή εντοπιστεί μια νέα επικίνδυνη μετάλλαξη, η χώρα μπορεί να βρεθεί και πάλι σε κόκκινη ζώνη, με πιο αυστηρά μέτρα». Μία ημέρα πριν την αυστηροποίηση των μέτρων, οι Ιταλοί ξεχύθηκαν στους εμπορικούς δρόμους της Ρώμης.

Από την παραμονή των Χριστουγέννων, οι Ιταλοί θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι μόνον για να μεταβούν στον χώρο εργασίας τους, για λόγους υγείας, για να ψωνίσουν είδη πρώτης ανάγκης και για άλλες έκτακτες ανάγκες. Απαγορεύονται οι μετακινήσεις πέρα από τα όρια των πόλεων όπου κατοικούν.

Δυο άτομα από κάθε οικογένεια θα μπορούν να επισκέπτονται, κάθε μέρα, ένα φιλικό ή συγγενικό τους σπίτι. Για κάθε μετακίνηση, όπως και την περασμένη άνοιξη, οι πολίτες θα πρέπει να κρατούν μαζί τους υπεύθυνη δήλωση, την οποία πρέπει να παραδίδουν, πλήρως συμπληρωμένη, στην αστυνομία ή τους καραμπινιέρους, σε περίπτωση ελέγχου.

Όσον αφορά στις εμπορικές επιχειρήσεις, θα παραμείνουν ανοικτά φαρμακεία, μπακάλικα και σούπερ μάρκετ, καπνοπωλεία, περίπτερα αλλά, αυτή την φορά, θα κρατήσουν σηκωμένα τα ρολά και τα κομμωτήρια, καθώς και τα καταστήματα που πωλούν παιχνίδια. Πρόκειται για μια μικρή «παραχώρηση», λόγω των εορτών.

Στις 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου και στις 4 Ιανουαρίου η Ιταλία θα γίνει «πορτοκαλί ζώνη» και θα ξαναλειτουργήσουν πλήρως όλα τα καταστήματα, αλλά όχι τα καφέ μπαρ και τα εστιατόρια. Οι Ιταλοί θα μπορούν να βγουν εκτός των ορίων του δήμου όπου διαμένουν, αλλά όχι και εκτός περιφέρειας.

Πάντως, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία και την τηλεόραση της Rai, προειδοποίησε ότι «αν τον Ιανουάριο αυξηθεί ο δείκτης μετάδοσης Rt, αν υπάρξει τρίτο κύμα της πανδημίας ή εντοπιστεί μια νέα επικίνδυνη μετάλλαξη, η χώρα μπορεί να βρεθεί και πάλι σε κόκκινη ζώνη, με πιο αυστηρά μέτρα».

Σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο La7, τα τελευταία στοιχεία του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της χώρας δείχνουν ότι ο δείκτης μετάδοσης Rt, πανιταλικά βρίσκεται στο 0,9 και ότι τις δυο τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζει συνεχή άνοδο. Παράλληλα, οι ειδικοί του Ινστιτούτου επισημαίνουν ότι ο κορονοϊός συνεχίζει να μεταδίδεται ευρέως, και με άκρως επικίνδυνο τρόπο, σε όλη την χώρα.

Πηγές: Associated Press, ΑΠΕ – ΜΠΕ