Βρετανία: Αναστάτωση από νέα δεύτερη μετάλλαξη του κορονοϊού από τη Ν. Αφρική

Μια άλλη, δεύτερη μετάλλαξη του κορονοϊού με προέλευση από την Νότια Αφρική ανιχνεύθηκε στην Βρετανία, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση και ανησυχία.

«Αυτή η νέα μετάλλαξη είναι πολύ ανησυχητική επειδή είναι ακόμη πιο μεταδοτική και φαίνεται ότι (ο ιός) έχει μεταλλαχθεί περισσότερο σε σύγκριση με την (πρώτη) μετάλλαξη που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ.

Η ανώτατη σύμβουλος λοιμώξεων της χώρας Δρ. Σούζαν Ράις τόνισε με τη σειρά της την διαφορετικότητα των δύο νέων στελεχών και πως οι επιστήμονες ακόμα μαθαίνουν από αυτά.

«Το νέο στέλεχος στο Ηνωμένο Βασίλειο που εντοπίσαμε είναι πολύ διαφορετικό από το στέλεχος της Νοτίου Αφρικής. Έχει διαφορετικές μεταλλάξεις. Και τα δύο φαίνονται να είναι πιο μεταδοτικά», είπε η Ράις.

Οι επιστήμονες ωστόσο τονίζουν πως δεν υπάρχουν στοιχεία για την ώρα ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο υπουργός υγείας ανακοίνωσε ότι κλείνουν άμεσα τα σύνορα με τη Νότια Αφρική.

Παράλληλα, και καθώς τα κρούσματα της COVID-19 αυξάνονται συνεχώς, τα σχέδια για τα Χριστούγεννα των Βρετανών ακυρώνονται ακόμα περισσότερο.

Οι κόκκινες ζώνες με τους περιορισμούς διευρύνονται.

Από την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων 24 εκατομμύρια άνθρωποι θα βρίσκονται στην ζώνη κινδύνου Τier 4 και 25 εκατομμύρια μπαίνουν στην ζώνη κινδύνου Τier 3. Άλλοι 7,3 εκατομμύρια κάτοικοι θα μπουν στην χαμηλότερη ζώνη 2.

Την ίδια στιγμή άρχισαν τα τεστ στους οδηγούς, που εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στο Ντόβερ.

Μέλη ποδοσφαιρικής ομάδας του Κεντ αλλά και μέλη κοινότητας Σιχ μοίρασαν πίτσες και γεύματα που έφτιαξαν οι ίδιοι στους οδηγούς που είναι εγκλωβισμένοι στον αυτοκινητόδρομο M20.

Πηγή: ΕΡΤ1

Επιμέλεια: Κάλη Λέκκα