Έναρξη των εμβολιασμών σε Ελλάδα και Ευρώπη

Επίσημη έναρξη σήμερα Κυριακή 27/12 της τελικής μάχης κατά της πανδημίας στην ΕΕ, με τον μαζικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Στη χώρα μας, οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από τα 5 νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής και θα συμβολίζουν την αναγκαιότητα να δοθεί προτεραιότητα στο υγειονομικό προσωπικό και τους ηλικιωμένους, καθώς πρώτη -στη μία μετά το μεσημέρι- θα κάνει το εμβόλιο στον Ευαγγελισμό η νοσηλεύτρια ΜΕΘ Ευσταθία Καμπισιούλη, και μισή ώρα αργότερα, στο ίδιο νοσοκομείο, ο φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, Μιχάλης Γιοβανίδης. Σημειώνεται ότι στις περισσότερες κλινικές η συμμετοχή του υγειονομικού προσωπικού για τον εμβολιασμό είναι καθολική.

Στις 2 μετά το μεσημέρι θα εμβολιαστεί η πρόεδρος της Δημοκρατίας, επίσης στον Ευαγγελισμό, και μισή ώρα αργότερα ο πρωθυπουργός στο νοσοκομείο Αττικόν. Θα ακολουθήσουν ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ο πρόεδρος της Βουλής, ο γραμματέας του Μέρα25, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, ο οποίος εκπροσωπεί τον Αρχιεπίσκοπο.

Τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η προώθηση των εμβολίων σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και Ιωάννινα, ενώ αυτή την εβδομάδα θα παραληφθούν άλλες 83.850 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, και έως τέλος Μαρτίου συνολικά 1.265.550 δόσεις. Τον Ιανουάριο αναμένεται να προστεθούν και τα εμβόλια από τις άλλες εταιρείες που θα λάβουν έγκριση, και με τις οποίες ήδη υπάρχει συμφωνία.

Εξάλλου, για να ελέγξουν οι πολίτες εάν ανήκουν σε κάποια από τις ομάδες προτεραιότητας, θα πρέπει να εισάγουν τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμο στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr ή να στείλουν γραπτό μήνυμα στο 13034, ενώ από τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει ο προγραμματισμός των ραντεβού για τον εμβολιασμό. Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, μπορούν να απευθύνονται στα ΚΕΠ ή τα φαρμακεία.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν με έμφαση ότι μέχρι να επιτευχθεί η προσδοκώμενη ανοσία του πληθυσμού, που αναμένεται σε ένα 6μηνο, τα μέτρα προστασίας πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα. Σ` αυτή την κατεύθυνση, οι έλεγχοι θα είναι διαρκείς σε όλη την επικράτεια.

Εν τω μεταξύ, το Σάββατο ανακοινώθηκαν 262 νέα κρούσματα κορονοϊού, με μειωμένο αριθμό τεστ πάντως, ενώ είχαμε ακόμη 46 θανάτους και 473 διασωληνωμένους.

Πηγή: A’ Πρόγραμμα

Σχετική είδηση: Ξεκινούν οι πρώτοι εμβολιασμοί – Τα πρόσωπα – Το πρόγραμμα (video)